Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štátna filharmónia Košice otvára svoju ďalšiu koncertnú sezónu

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) otvára svoju 53. koncertnú sezónu s novým šéfdirigentom Robertom Jindrom (na snímke uprostred). Košice, 5. októbra 2021. Foto: TASR - František Iván

Nový šéfdirigent Robert Jindra po 13 rokoch vystrieda na tomto poste Zbyněka Müllera.

Košice 5. októbra (TASR) – Štátna filharmónia Košice (Šfk) otvára svoju 53. koncertnú sezónu s nových šéfdirigentom Robertom Jindrom. Okrem abonentných či mimoriadnych koncertov pre svojich návštevníkov pripravili aj nový cyklus tých komorných, v ktorých sa zamerajú na klavírne recitály. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedala riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová s tým, že súčasťou sezóny budú aj verejné generálky či predkoncertné stretnutia.

Otvárací koncert sezóny pod taktovkou nového šéfdirigenta ŠfK bude vo štvrtok (7. 10.) o 19.00 h v Dome umenia. Sólistkou večera bude Jolana Fogašová. V najbližších mesiacoch má ŠfK naplánované ďalšie desiatky koncertov. Ako Potokárová uviedla, aj v súvislosti s pandemickou situáciou sa na nich predstavia väčšinou slovenskí umelci. „Pripravili sme programy raritných diel, programy hudby 20. storočia. Do programovej koncepcie sme zaradili aj hudobne exponované diela, ktoré zároveň patria medzi najpopulárnejšie v rámci orchestrálneho repertoáru. Sú to napríklad Čajkovského Symfónia č. 4, Dvořákova Symfónia č. 9 'Z nového sveta' či Mozartovo Rekviem,“ povedala s tým, že premiérovo uvedú Koncert pre husle a orchester slovenského skladateľa žijúceho v Prahe Juraja Filasa a dielo Birds and Fishes Mariána Lejavu.
Na snímke riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová. Košice, 5. októbra 2021.
Foto: TASR

Jindra s orchestrom ŠfK v novej sezóne naštuduje Symfóniu E dur rakúskeho skladateľa Hansa Rotta i málo hrávaný Massenetov Klavírny koncert. Predstavia aj jedinú symfóniu francúzskeho skladateľa Ernesta Chaussona, raritné dielo Césara Franka Sedem slov Kristových na kríži, výber z opery Lohengrin od Richarda Wagnera a ďalšie. V sezóne 2021/2022 budú tiež reflektovať 125. výročie úmrtia Johannesa Brahmsa a 110. výročie úmrtia Gustava Mahlera.

Nový šéfdirigent po 13 rokoch vystrieda na tomto poste Zbyněka Müllera, ktorý bude po novom hlavným hosťujúcim dirigentom. Ako Jindra povedal, chcel by nadviazať na dlhoročnú spoluprácu s ním. Do Košíc zároveň plánuje priniesť objavnejšie aj náročnejšie tituly. „Mojím cieľom je, aby ŠfK získala špecifický zvuk, aby sa dalo jasne rozpoznať, keď bude hrať,“ uviedol.
Štátna filharmónia Košice (ŠfK) otvára svoju 53. koncertnú sezónu s novým šéfdirigentom Robertom Jindrom (na snímke). Košice, 5. októbra 2021.
Foto: TASR - František Iván

ŠfK pripomína, že všetky októbrové koncerty budú dostupné pre kompletne zaočkovaných. V ďalšom období budú režim pre publikum vzhľadom na epidemiologickú situáciu pravidelne prehodnocovať.