Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Štátna filharmónia Košice uvedie Verdi Gala s Daliborom Jenisom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nestarnúca tvorba Giuseppe Verdiho kraľuje operným pódiám už viac než 150 rokov.

Košice 11. februára (TASR) - Verdi Gala je názov koncertu, ktorý vo vypredanej sále Domu umenia uvedie Štátna filharmónia Košice vo štvrtok (13. 2.). Predstaví sa barytonista Dalibor Jenis pod dirigentskou taktovkou Martina Leginusa. TASR informovala PR manažérka ŠF Košice Mariana Lechmanová.

„Už dlho nosím v sebe ideu postaviť operné gala na jedinom autorovi, na ikonickom opernom skladateľovi Giuseppe Verdim. Považujem za životné šťastie, že som mal možnosť doposiaľ dirigovať viac ako tretinu z jeho 28 opier. Rád by som sa podelil s divákmi o najkrajšie a najstrhujúcejšie momenty z jeho tvorby,“ približuje Martin Leginus.

Nestarnúca tvorba Giuseppe Verdiho kraľuje operným pódiám už viac než 150 rokov. Najhranejší a najznámejší operný skladateľ však počas svojho života zažil aj neúspech, tvorivú krízu, či dokonca odmietnutie študovať na milánskom konzervatóriu, kam ho údajne neprijali pre 'nedostatok talentu'. Neskôr sa ukázalo, že Verdiho pravdepodobne nevzali z dôvodu nedostatočnej kapacity školy. Vysvetlenia, prečo sa tak vôbec stalo, sa však dodnes líšia. Každopádne, Verdi na to nikdy nezabudol, a keď chceli po rokoch pomenovať konzervatórium po ňom, túto dodatočnú poctu odmietol. Ešte na začiatku svojej opernej tvorby sa mladý Verdi ocitol v hlbokej osobnej i tvorivej kríze. Smrť obidvoch detí a následne i manželky  ochromila jeho život i tvorbu.

Na koncerte Štátnej filharmónie Košice, venovanom Verdiho tvorbe, nebude chýbať ani ukážka z opery Nabucco. V podaní Dalibora Jenisa si publikum vypočuje áriu Nabuchodonozora Dio di Giuda zo 4. dejstva. V Košiciach sa predstaví aj v áriách Renata z opery Maškarný bál, Rodriga z opery Don Carlo či Macbetha z rovnomennej opery Macbeth ako aj z ďalších diel.

„Pre operných spevákov je 'verdiovský' repertoár obrovskou výzvou. V jeho tvorbe sa vždy ukáže vokálne majstrovstvo interpreta a spievať jeho opery môžu len tí najlepší. Preto ma nesmierne teší, že do Košíc prijal pozvanie Štátnej filharmónie Košice barytonista svetového mena Dalibor Jenis,“ dopĺňa Martin Leginus.