Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štátna opera sa po 30 rokoch vracia k Donizettiho opere Favoritka

Na archívnej snímke budova Štátnej opery v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Belcantové opery upadli na konci 19. storočia do úzadia, o ich renesanciu na Slovensku sa za posledné desaťročia pokúša práve Štátna opera v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) – Štátna opera v Banskej Bystrici pripravuje premiéru opery Favoritka, ktorú v prvej polovici 19. storočia zložil taliansky skladateľ Gaetano Donizetti. K Favoritke sa banskobystrická opera vracia po 30 rokoch a tiež po odklade, ktorý spôsobila pandémia nového koronavírusu. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovala dramaturgička Alžbeta Lukáčová.

"Donizetti predstavuje skladateľa, ktorý tvoril v zaujímavom štýle nazývanom belcanto, čo znamená krásny spev. Súčasne patrí do trojice najplodnejších autorov, ktorí v tomto štýle tvorili. Za svoj pomerne krátky život napísal vyše 70 opier," uviedla Lukáčová. Ako dodala, belcantové opery upadli na konci 19. storočia do úzadia, o ich renesanciu na Slovensku sa za posledné desaťročia pokúša práve Štátna opera v Banskej Bystrici.

Režisérom opery Favoritka je Pavol Viecha, pre ktorého ide o operný debut i premiérovú spoluprácu s banskobystrickou Štátnou operou. "Na Favoritke ma fascinujú viaceré témy, ktoré sú blízke môjmu spoločenskokritickému zmýšľaniu. Jednou z tém, ktoré sa vo Favoritke objavuje, je stret európskej kresťanskej a islamskej arabskej kultúry," uviedol Viecha.

Opera Favoritka pozostáva zo štyroch dejstiev, Štátna opera v Banskej Bystrici ju uvedie v talianskom jazyku so slovenskými titulkami. Prvá a druhá premiéra Donizettiho Favoritky sa uskutočnia 4. a 5. marca.