Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Štátna opera uviedla v Poľsku Smetanovu Predanú nevestu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Štátna opera mala pôvodne uviesť operu J. B. Foerstera Eva, ale v dôsledku pretrvávajúcej chorobnosti v súbore sa situácia zmenila.

Banská Bystrica 27. októbra (TASR) – Súbor banskobystrickej Štátnej opery sa v týchto dňoch predstavil na najväčšom medzinárodnom opernom festivale v Poľsku v meste Bydgoszcz, ktorý sa tam koná už od roku 1994. Umelci prišli s novonaštudovanou operou Predaná nevesta od Bedřicha Smetanu. TASR o tom vo štvrtok informovala Katarína Uhríková, vedúca propagácie opery.

"Inscenáciu režijne pripravila Zuzana Fischer a pod dirigentskou taktovkou Jána Procházku zaznela v Bydgoszczi 22. októbra. Súčasné poňatie diela sa stretlo u poľských divákov s mimoriadne priaznivou odozvou. Tisícmiestna vypredaná sála v Opere Nova ocenila účinkujúcich dlhotrvajúcim a nadšeným standing ovation," konštatovala Uhríková.

Štátna opera mala pôvodne uviesť operu J. B. Foerstera Eva, ale v dôsledku pretrvávajúcej chorobnosti v súbore sa situácia zmenila. Dostala však pozvanie na ďalšie hosťovanie, keď by ju už mala uviesť.