Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Štátna opera v Banskej Bystrici privíta v piatok divákov

Na archívnej snímke budova Štátnej opery v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

Za dodržania všetkých nariadených hygienických opatrení uvedie už v piatok (27. 11.) o 18.00 h najznámejšiu operetu banskobystrického rodáka Jána Móryho Slečna vdova.

Banská Bystrica 26. novembra (TASR) – Štátna opera v Banskej Bystrici otvára svoje brány pre divákov, čo je radostná správa aj pre samotných umelcov. Za dodržania všetkých nariadených hygienických opatrení uvedie už v piatok (27. 11.) o 18.00 h najznámejšiu operetu banskobystrického rodáka Jána Móryho Slečna vdova. TASR o tom vo štvrtok informovala Katarína Uhríková, vedúca propagácie opery.

Podľa nej si v prvý decembrový deň diváci budú môcť pozrieť opernú drámu Eva od J. B. Foerstera. Záujemcovia, ktorí sa nedostanú do divadla, ju uvidia na stránke navstevnik.online od 19.00 h, keďže predstavenie bude streamované.

Slávnostný koncert pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny sa uskutoční 11. decembra. V jeho prvej časti zaznie Rachmaninovova Rapsódia na Paganiniho tému v podaní poľského klaviristu Tymoteusza Biesa, v druhej zaspievajú známe operné árie poprední slovenskí sólisti Terézia Kružliaková, Mária Porubčinová a Štefan Kocán. Spoluúčinkovať bude orchester Štátnej opery pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa. Záznam koncertu bude na stránke navstevnik.online 19. a 29. decembra.

Tradičný Vianočný koncert v podaní sólistov, zboru a orchestra banskobystrickej opery zaznie 18. a 19. decembra o 19.00 h.

"S rokom 2020 sa chceme rozlúčiť v spoločnosti našich divákov, a tak 29. a 30. decembra o 18.00 h uvedieme pre nich operetu G. Dusíka Hrnčiarsky bál," dodala Uhríková s tým, že všetky aktivity priebežne aktualizujú na webovej stránke stateopera.sk a na facebookovej stránke Štátna opera Banská Bystrica. Tam priaznivci nájdu i podrobný rozpis predstavení, ktoré sprístupňuje na stránke navstevnik.online.