Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice mení názov na Národné divadlo Košice

Na archívnej snímke budova Štátneho divadla v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Pod posledným názvom pôsobilo od roku 1999. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.

Bratislava/Košice 1. mája (TASR) - Štátne divadlo Košice sa k pondelku premenovalo na Národné divadlo Košice. Vrátilo sa tak ku svojmu niekdajšiemu názvu. Pod posledným názvom pôsobilo od roku 1999. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.

"Dnes sa Štátne divadlo Košice mení na Národné divadlo Košice. Tento okamih je zároveň poďakovaním umelcom a umelkyniam a ďalším zamestnancom a zamestnankyniam, ktorí slovo národné každý deň napĺňajú umením a prácou, ako aj prejavom úcty k predošlým generáciám v histórii tohto krásneho divadla," skonštatovala dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová.

Viciaňová priblížila, že z pohľadu súčasnej teatrológie možno považovať úzus označovania inštitúcií v názve ako "štátne" za pomerne prekonaný. "Dôvodom sú nánosy bývalých politických (totalitných) režimov, ktoré môže daný názov niesť," priblížila. Slovo "národné" sa podľa odborníkov vníma širšie a inkluzívnejšie. "Pozitívami v prípade premenovania košického divadla sú teda neutralita názvu oproti označeniu štátne divadlo a tiež kultúrna inkluzívnosť," doplnila hovorkyňa.

V tomto roku sa okrem košického divadla podľa nej premenovalo aj Literárne informačné centrum. "Od 1. januára 2023 pôsobí pod názvom Slovenské literárne centrum. Nové meno je zakotvené v zriaďovacej listine centra, ktorú v septembri minulého roka podpísala ministerka kultúry," ozrejmila.

Na zmenu názvu košického divadla vlani vyzvala aj skupina poslancov Národnej rady (NR) SR z klubu OĽANO. Argumentovali, že divadlo spĺňa všetky potrebné atribúty pre titul "národné divadlo", a to historické aj kvalitatívne.