Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvádza premiéru opery Kráľ Roger

Na snímke zľava generálny riaditeľ ŠDKE Andrej Šoth a riaditeľ opery ŠDKE Roland Khern Tóth počas tlačovej konferencie k premiére opery Karol Szymanowski: Kráľ Roger v Košiciach 22. novembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Ide o vrcholné dielo poľského skladateľa Karola Szymanowského, ktoré pripomína jeho tohtoročné 140. výročie narodenia.

Košice 22. novembra (TASR) – Štátne divadlo Košice (ŠDKE) uvedie v stredu (23. 11.) v premiére operu Kráľ Roger. Ide o vrcholné dielo poľského skladateľa Karola Szymanowského, ktoré pripomína jeho tohtoročné 140. výročie narodenia.

Szymanowski podľa divadla vytvoril v opere osobitý hudobný jazyk, ktorý vychádza z rozličných kompozičných a hudobných štýlov. "V charakteristike protikladných svetov môžeme nájsť vplyvy modernej hudby začiatku 20. storočia, exotické orientálne motívy, ale započujeme aj goralské nápevy z okolia Tatier," informovalo ŠDKE.

Ide o príbeh vládcu Rogera ako reprezentanta spoločenského systému, sveta racionality, ktorý naruší tajomný pastier. Príchodom novodobého proroka sa otrasie nielen existujúci spoločenský poriadok, ale začne sa aj osobná Rogerova premena.

Kráľ Roger je podľa divadla dielo so širokými intelektuálnymi a umeleckými obzormi, je výsledkom ciest Szymanowského na juh Európy a jeho záujmu o antickú a arabskú kultúru. V opere sa spája exotika Orientu a dionýzovský mýtus. Hovorí o strete dvoch svetov, intelektu a inštinktu, a rôznych formách náboženstva. Napokon ukazuje alternatívny poriadok moci – nový obraz, nie kráľa, ale pastiera, ktorý otriasa trónom a štátom.

"Napriek svojej osobitosti nie je Kráľ Roger drámou, ktorá sa jednoducho 'hrá sama'. Na to, aby sme túto operu pochopili, ocenili a vychutnali si ju, je potrebná otvorená myseľ, estetické cítenie, inteligencia a predstavivosť. Jej potenciál spočíva v bohatých možnostiach dramatického spracovania, umeleckej interpretácie a sile odovzdať osobný odkaz každému divákovi," uviedol riaditeľ košickej opery Roland Khern Tóth.

V hlavnej úlohe sa predstaví poľský barytón Michal Partyka, sólista Parížskej opery a Veľkého divadla vo Varšave. Roxanu stvárňuje chorvátska sopranistka Gabriela Hrženjak a Pastiera slovenský tenorista pôsobiaci na zahraničných scénach Juraj Hollý. Domáci súbor je zastúpený Myroslavou Havryliuk v role Diakonky. Maksym Kutsenko sa predstaví ako arabský učenec Edrisi a Michal Onufer stvárňuje rolu Arcibiskupa. V réžii Antona Korenčiho hrá orchester Opery ŠDKE pod taktovkou šéfdirigenta Petra Valentoviča.