Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice predstavuje premiéru Molnárovej hry Liliom

Štátne divadlo Košice, archívna snímka. Foto: TASR – František Iván

Titulnú postavu Lilioma si zahrá hosťujúci Marek Geišberg, osudovú ženu v živote Lilioma stvárni Alena Ďuránová, jej priateľku Mariku Táňa Poláková.

Košice 14. októbra (TASR) - Činohra Štátneho divadla Košice uvedie v piatok (15. 10.) v premiére inscenáciu hry Liliom maďarského dramatika Ferenca Molnára. Režisérom titulu je Košičan dlhodobo pôsobiaci v Prahe Martin Čičvák.

„Zaujímavosťou uvedenia Molnárovej hry Liliom je, že na javisko košického divadla sa vracia po 95 rokoch. V roku 1926 ju v Košiciach po česky hralo vtedajšie Východoslovenské národné divadlo,“ informoval za Štátne divadlo Košice Svjatoslav Dohovič.

Liliom prináša tragikomický príbeh z mestskej periférie. Hlavnou postavou je kolotočiar Andreas Závoczký, prezývaný Liliom, drsný frajer a fešák, ktorý odjakživa priťahuje ženy – od chudobných dievčat až po bohaté paničky. A keď konečne nájde svoju lásku, príde o prácu a nasledujú zločin, vina, trest a šanca.

Titulnú postavu Lilioma si zahrá hosťujúci Marek Geišberg, osudovú ženu v živote Lilioma stvárni Alena Ďuránová, jej priateľku Mariku Táňa Poláková. V ďalších postavách diváci uvidia Tomáša Dira, Jakuba Kuku, Danu Košickú, Katarínu Horňákovú, Michala Soltésza, Mateja Marušina, Martina Stolára, Andreja Palka, Františka Baloga a Líviu Michalčík Dujavovú. Hudbou do inscenácie prispel Peter Tóth, ktorý sa predstaví aj priamo na javisku v postave Verklikára.

Činohra zároveň prvýkrát v histórii pripravila žáner stand-up, a to v inscenácii Čičvákovho textu Navekyamen. Pôvodný štvrtkový termín premiéry na Malej scéne presunuli o týždeň na štvrtok 21. októbra. Herec Stanislav Pitoňák sa v stand-upe predstaví ako kňaz, ktorý ide dať posledné pomazanie a zablúdi do košického divadla.