Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Štátne divadlo Košice uvedie operetu Vojvodkyňa z Chicaga

Skúška džezovej operety Vojvodkyňa z Chicaga od skladateľa Emmericha Kálmána, ktorú uvedie opera Štátneho divadla Košice. Na snímke zľava Vanda Tureková - Edith Soros a Eva Bodorová - Mary. V Košiciach, 6. júla 2021. Foto: TASR - František Iván

Príbeh hovorí o rozmaznanej americkej milionárke Mary a jej priateľke, s ktorou sa staví, že si na výlete po Európe kúpi niečo, čo sa za peniaze kúpiť nedá.

Košice 6. júla (TASR) - Džezovú operetu Vojvodkyňa z Chicaga od skladateľa Emmericha Kálmána uvedie opera Štátneho divadla Košice (ŠDKE). Pred jej septembrovou premiérou sa uskutočnia dve verejné generálky, a to vo štvrtok a piatok (8. - 9. 7.) v Historickej budove ŠDKE. Výber z operety zaznie v sobotu (10. 7.) na špeciálnom predstavení pod holým nebom v košickom Kulturparku.



Kálmán skomponoval Vojvodkyňu z Chicaga v roku 1928, keď Európa bola čoraz väčšmi ovplyvnená americkou kultúrou, džezom a swingom. „Charleston verzus čardáš, peniaze verzus monarchia, americký životný štýl verzus európske tradície – otázky, ktoré nastoľuje toto dielo, sa odrážajú v Kálmánovej hudbe. Na javisku sa predstavia saxofonista aj primáš, zaznejú klasické operetné melódie aj piesne inšpirované džezovou, cigánskou a ľudovou hudbou,“ informoval za ŠDKE Svjatoslav Dohovič.

Príbeh hovorí o rozmaznanej americkej milionárke Mary a jej priateľke, s ktorou sa staví, že si na výlete po Európe kúpi niečo, čo sa za peniaze kúpiť nedá. Počas cesty sa Mary zoznámi s Borisom, následníkom trónu malej fiktívnej východoeurópskej krajiny. Ich búrlivé zoznámenie odštartuje súboj dvoch svetov a rozdielnych kultúr, ktorý po mnohých prekvapivých peripetiách skončí nielen happy endom, ale aj láskou titulného páru a stmelením dvoch hudobných štýlov.



Režisérom operety je maďarský režisér Attila Béres. V titulných postavách účinkujú domáci sólisti Titusz Tóbisz, Janetta Zsigová, Tatiana Paľovčíková, Viera Kállayová, Jaroslav Dvorský, Marián Lukáč, Marek Gurbaľ či Martin Kovács, ktorých doplnia hosťujúci sólisti Amir Khan, Eva Bodorová, Aneta Hollá či Tatiana Hajzušová.

Hoci Vojvodkyňa z Chicaga je menej slávna ako iné Kálmánove operety ako Čardášová princezná či Grófka Marica, skladateľ ju považoval za svoje najlepšie dielo. Na javisku ŠDKE sa objaví po prvý raz.



Patronát nad novou produkciou opery košického divadla, na ktorej sa výrazným spôsobom podieľajú aj herci činohry a tanečníci baletu, prevzala dcéra skladateľa operety Yvonne Kálmán. Ambasádorka operiet svojho otca na celom svete prichádza do Košíc z Mexika, kde žije. Osobne sa zúčastní na oboch generálkach a open air predstavení. „Hudba môjho otca sa dotýka môjho srdca a pomáha mi žiť. Jeho rýchle melódie vás vyzývajú do tanca, jeho pomalšia hudba je krásne romantická až melancholická, tieto melódie vás chytia a dlho vám znejú v ušiach. Skvelá kombinácia. Teším sa, že hudba môjho otca zaznie práve v Košiciach, v tomto krásnom meste s bohatou históriou a tradíciou spolunažívania Slovákov, Maďarov, Nemcov a ďalších národností,“ uviedla dcéra Emmericha Kálmána.