Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvedie premiéru Nureyev

Na snímke režisér a choreograf Ondrej Šoth počas mediálneho dňa k svetovej premiére nového autorského baletu Nureyev v Štátnom divadle v Košiciach 16. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Okrem samotného príbehu a vývoja človeka podľa riaditeľa divadla divákov zaujme aj samotný tanec a hudba.

Košice 16. septembra (TASR) - Svetovú premiéru nového autorského baletu Nureyev uvedie Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v piatok (17. 9.) o 19.00 h v Historickej budove ŠDKE. Termín niekoľkokrát presúvali pre pandémiu nového koronavírusu. Rudolf Nureyev patril medzi najvýznamnejšie tanečné osobnosti 20. storočia. Okrem biografického príbehu tohto umelca ide aj o príbeh o neslobode. Pre TASR to povedal riaditeľ divadla a režisér inscenácie Ondrej Šoth.

„V tom období bol romantický balet, tanečník bol len servis tanečnice. On ukázal, že tanečník môže robiť aj veľké skoky, variácie,“ povedal s tým, že Nureyev zmenil svet tanca. Pracoval aj ako choreograf. „Vytvoril krásne choreografie, ktoré má dnes problém zatancovať ktorýkoľvek súbor, lebo sú fyzicky a technicky náročné. Preto ten náš Nureyev nie je o technike. Je tam veľa tanečných žánrov, ale nie je to o bravúre technického tanečníka. Nechceli sme sa mu priblížiť, to je veľmi ťažké,“ povedal s tým, že sa sústredili na perzekúciu človeka a jeho život v neslobodnej zemi.



Pripomenul, že tak ako Nureyev, viaceré svetové osobnosti museli v minulosti nedobrovoľne tak opustiť svoju vlasť. Príbeh je pre Šotha inšpiratívny v tom, že ide o takzvané vykorenenie človeka. „V zahraničí v podstate ten domov nikdy nemáte a keď sa vrátite domov, tiež už nie ste doma. Akoby ste už nikde nepatrili,“ povedal s tým, že je zaujímavé sledovať, ako je bojujúci človek spoločnosťou odvrhnutý.

Na snímke režisér a choreograf Ondrej Šoth počas mediálneho dňa k svetovej premiére nového autorského baletu Nureyev v Štátnom divadle v Košiciach 16. septembra 2021.
Foto: TASR - František Iván


Podľa jeho slov ide o predstavenie širokospektrálneho žánru. Okrem samotného príbehu a vývoja človeka podľa neho divákov zaujme aj samotný tanec a hudba. V závere bude súčasťou inscenácie aj zbor ŠDKE.

V postave Rudolfa Nureyeva sa predstavia Vladimir Malakhov a Sergi Iegorov, ako muža ho stvárni Gennaro Sorbino a ako chlapca Ervin Szelepcsényi a Viktor Mikulišin. Na choreografii okrem Šotha a Malakhova spolupracovali aj Marek Šarišský, Šimon Stariňák a Shoko Yamada.