Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo uvedie v online premiére hru Borodáč alebo Tri sestry

Na archívnej snímke historická budova Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Borodáča stvárňujú herci Matej Erby a Martin Stolár, jeho manželku Alena Ďuránová.

Košice 24. januára (TASR) - Trikrát odloženú svetovú premiéru činohernej inscenácie Borodáč alebo Tri sestry uvedie Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v pondelok (25. 1.) v online podobe. Pôvodná slovenská hra trojice autorov Michala Baláža, Michala Ditteho a Karola Horáka zobrazuje jedného zo zakladateľov a budovateľov slovenského profesionálneho divadla Janka Borodáča.

Činohra ŠDKE pripravovala premiéru k 100. výročiu vzniku slovenského profesionálneho divadla už na koniec marca minulého roka, pre pandémiu nového koronavírusu ju však museli odložiť až na tento rok. Diváci si ju môžu pozrieť prostredníctvom portálu navstevnik.online, informovalo divadlo. Prípravu inscenácie mal na starosti realizačný tím pod vedením režisérky Júlie Rázusovej.

Herec, režisér, dramatik a pedagóg Janko Borodáč sa podieľal na budovaní Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, ale stál aj na čele košického divadla ako jeho prvý riaditeľ od roku 1945, vtedy ešte pod názvom Východoslovenské národné divadlo. Počas jeho košického obdobia sa práve inscenácia Tri sestry od Antona Pavloviča Čechova stala jeho najvýznamnejšou.

"Borodáčove vnímanie Troch sestier nám ukazuje veľmi veľa o ňom samom. Ja som trochu využila líniu nechať Borodáča v tejto divadelnej budove opäť režírovať túto hru, pričom ďalšími rokmi, keď už strácal dôveru hercov a prichádzali nové a nové generácie, sa mu to začína lámať aj v Troch sestrách a divák tak zrazu môže vidieť rôzne herecké štýly a rôzne druhy spolupráce režiséra a herca," priblížila Rázusová.

Borodáča stvárňujú herci Matej Erby a Martin Stolár, jeho manželku Alena Ďuránová. Diváci v inscenácii uvidia aj Stanislava Pitoňáka, Tatianu Polákovú, Adrianu Ballovú, Ľubu Blaškovičovú, Jakuba Kuku, Tomáša Dira, Juraja Zetyáka a Róberta Šudíka.