Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo v Košiciach pripravilo na september päť premiér

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V samotnom divadle budú prebiehať len komentované prehliadky v režime OTP.

Košice 3. septembra (TASR) – Štátne divadlo Košice (ŠDKE) vstupuje do svojej 77. sezóny, pričom v septembri ponúka celkovo až päť premiér. Ide o tituly pripravované v minulosti, ktoré vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu neboli dosiaľ v divadle pred divákmi uvedené.

Činohra tak 10. septembra odpremiéruje autorskú hru Borodáč alebo Tri sestry, ktorá zobrazuje jedného zo zakladateľov a budovateľov slovenského profesionálneho divadla Janka Borodáča. Pod hru sa podpísala trojica autorov Michal Baláž, Michal Ditte a Karol Horák.

Novú baletnú inscenáciu Nureyev autora Ondreja Šotha uvidia diváci 17. septembra. V biografickom príbehu o výnimočnom ruskom tanečníkovi a choreografovi Rudolfovi Nurejevovi sa predstaví aj oceňovaný ukrajinský tanečník a choreograf Vladimir Malakhov.

Opera uvedie 22. septembra džezovú operetu Vojvodkyňa z Chicaga od skladateľa Emmericha Kálmána. Činohra prinesie 24. septembra inscenáciu Besy od Fjodora Michajloviča Dostojevského. Poslednou premiérou ŠDKE v mesiaci bude 30. septembra opera Roberto Devereux od Gaetana Donizettiho. Zároveň divadlo pripravuje na ďalšie mesiace nové premiéry titulov.

Otázny je ďalší vývoj pandemickej situácie, riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth dúfa, že divadlo bude môcť pre divákov hrať. Pri obmedzovaní návštevnosti však bude podľa neho potrebné upraviť program.

„Riadime sa kultúrnym semaforom, ktorý je dostupný a verejný, zatiaľ sme v divadle v tých 50-percentných číslach. Máme predstavenia už aj vypredané, uvidíme, či sa situácia nebude zhoršovať, pretože tie veľké inscenácie nemôžeme hrať, keď nemáme výnosy,“ povedal v piatok pre TASR.

Novú sezónu otvorí štátne divadlo nedeľňajším (5. 9.) dňom otvorených dverí, ktorý bude trvať od 10.00 do 16.00 h. Väčšina aktivít sa bude odohrávať v exteriéri, teda v okolí historickej budovy divadla. V samotnom divadle budú prebiehať len komentované prehliadky v režime OTP. Ich účastníkmi tak môžu byť len osoby plne očkované, schopné preukázať sa príslušným negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 alebo tí, ktorí prekonali ochorenie v období pred nie viac ako 180 dňami.