Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice plánuje deväť premiér

Na snímke generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice (ŠDK) Ondrej Šoth riaditeľ opery ŠD Roland Khern Tóth, riaditeľ baletu ŠD Andrej Petrovič a riaditeľ činohry ŠD Anton Korenči počas tlačovej konferencie k sezóne 2020/2021 v Košiciach 3. septembra 2020. Foto: TASR František Iván

Podľa riaditeľa činohry Antona Konrenčiho koronakríza možno vyprovokuje väčšie umelecké diela.

Košice 3. septembra (TASR) – Spolu deväť premiér plánuje počas svojej 76. divadelnej sezóny ponúknuť Štátne divadlo (ŠD) Košice. Niektoré z nich chceli uviesť v uplynulej sezóne, na obdobie 2020/2021 ich presunuli pre koronakrízu. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol generálny riaditeľ divadla Ondrej Šoth, chce dosiahnuť, aby bolo ŠD Košice opäť národným divadlom.

Choreograf a režisér Šoth je na čele košického divadla od 1. júna. Do funkcie ho na základe výsledku výberového konania vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). „Mojou víziou je, aby sa Košice stali scénou národného divadla. Tak, ako to v histórii bolo,“ povedal. Podľa neho košickému divadlu tento titul právom patrí a bežne ho používajú divadlá, v ktorých funguje operný, baletný a činoherný umelecký súbor. „Národná scéna je predsa len národná scéna. Má to nejaké postavenie,“ povedal s tým, že je dôležitá spolupráca aj konfrontácia so Slovenským národným divadlom (SND) v Bratislave, čo by otvorilo cestu k umeleckej tvorbe.

Zároveň chce divadlo otvoriť mladým umelcom či deťom. Plánuje tiež spolupracovať so školami či vyšším územným celkom. Okrem iného pripravuje projekty zo zákulisia. V prípade jeho opätovného zatvorenia pre verejnosť z dôvodu pandémie nového koronavírusu hovorí Šoth o streamovaní predstavení. „Keď nebudú žiadne finančné prostriedky - na budúci rok sa môže aj to stať, tak sme pripravení obnoviť nejaké tituly, ktoré boli úspešné, a robiť veci komorne,“ uviedol s tým, že divadlo je ekonomicky spravované „veľmi pekne“.

Tri premiéry v začínajúcej sezóne má vo svojom programe opera, štyri činohra a dve balet. Prvou premiérou bude 25. septembra pôvodná slovenská hra s názvom Borodáč alebo Tri sestry. Táto inscenácia je súčasťou osláv 100. výročia profesionálneho divadla na Slovensku. V októbri je naplánovaná autorská baletná inscenácia Rudolf Nurejev a v novembri sa v rámci prvej opernej premiéry Roberto Devereux v úlohe Alžbety I. predstaví Edita Gruberová.

Podľa riaditeľa činohry Antona Konrenčiho koronakríza možno vyprovokuje väčšie umelecké diela. Ako povedal, najväčšou výzvou je nájsť spôsob, ako reflektovať nové skutočnosti. Témy pandémie sa podľa neho dotkne inscenácia s pracovným názvom Projekt Dekameron '21, ktorej premiéra je naplánovaná na 14. mája 2021.