Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štefan Kocán vystúpi v novom opernom projekte Veľké slovenské hlasy

Na koncerte zaspieva perly basového repertoáru ruských skladateľov Čajkovského a Musorgského a tiež svoje hviezdne árie z opier Händela, Mozarta, Rossiniho, Verdiho, Čajkovského a Smetanu.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Veľké slovenské hlasy je názov nového koncertného projektu, ktorý pripravujú agentúry Kapos a House Of music. Predstavia v ňom slovenské operné hviezdy v sólových recitáloch.

Na prvom recitáli sa v sobotu 21. apríla v Malej sále Slovenskej filharmónie predstaví basista Štefan Kocán, ktorý dnes účinkuje na prestížnych svetových scénach. Tlieska mu rovnako milánska La Scala, ako aj Metropolitná opera v New Yorku, odkiaľ ho prostredníctvom priamych prenosov pozná celý svet.

Na koncerte zaspieva perly basového repertoáru ruských skladateľov Čajkovského a Musorgského a tiež svoje hviezdne árie z opier Händela, Mozarta, Rossiniho, Verdiho, Čajkovského a Smetanu. Štefan Kocán pripravil svoj program exkluzívne pre potreby bratislavského koncertu s prihliadnutím na vlastný aktuálny operný repertoár, v ktorom dominuje medzi svetovou basovou špičkou. Na koncerte ho bude sprevádzať klavirista Róbert Pechanec.

Napriek tomu, že Štefan Kocán patrí medzi najobsadzovanejších svetových operných spevákov v basovom odbore, na Slovensku vystupuje minimálne. „Naposledy a zároveň jediný raz som mal malé sólové vystúpenie v Bratislave niekedy pred deviatimi – desiatimi rokmi. Odvtedy vystupujem iba v zahraničí. Som veľmi rád, že aj vďaka projektu Veľké slovenské hlasy budem môcť po dlhom čase v Bratislave koncertovať, veľmi sa na to teším,“ povedal pre TASR.

V júni sa slovenskému publiku v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy predstaví tenorista Pavol Bršlík, ktorý v poslednom čase viackrát hosťoval na Slovensku. Patrí k nim jeho vysoko ocenený výkon na Bratislavských hudobných slávností v koncertnom predvedení Donizettiho opery Lucrezia Borgia s Editou Grúberovou či nedávny brilantný výkon v Donizettiho Nápoji lásky v SND s Adrianou Kučerovou. Neskôr plánujú agentúry uviesť Mira Dvorského, Dalibora Jenisa, Adrianu Kučerovú a ďalších umelcov.

Veľké hlasy v opere sú vždy vzácne a je priam pravidlom, že ich slovenský divák počuje len zriedkavo. Pritom aj Slovensko dáva svetu veľké hlasy, ktoré sú úspešné na prestížnych scénach a doma sa o tom niekedy ani nevie. Cieľom projektu je umožniť slovenskému opernému publiku intímnejší kontakt s umelcami, ktorým sa už klania svet, no doma nemajú vždy dostatočný priestor.