Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Sting vyzval ruskú justíciu, aby členky Pussy Riot zbavila obvinení

Sting Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom na ich trestné stíhanie je improvizované vystúpenie pri oltári v Katedrále Krista Spasiteľa, na ktorom 21. februára zaspievali pieseň proti návratu V. Putina do prezidentskej funkcie.

Moskva 25. júla (TASR) - Britský skladateľ, gitarista a spevák Sting (60) dnes apeloval na ruskú justíciu, aby zbavila obvinenia tri členky punkovej skupiny Pussy Riot, ktorým hrozí za výtržníctvo a vyvolávanie náboženskej nenávisti niekoľkoročný trest väzenia.

Demokratickí politici by k inak zmýšľajúcim mali pristupovať s toleranciou, nie silou, uviedol Sting pred koncertom v Moskve na svojej internetovej stránke.

Uväzneným členkám Pussy Riot predĺžili 20. júla väzbu o ďalších šesť mesiacov, teda minimálne do 12. januára 2013.

Dôvodom na ich trestné stíhanie je improvizované vystúpenie pri hlavnom oltári v Katedrále Krista Spasiteľa, na ktorom 21. februára zaspievali protestnú pieseň proti návratu Vladimira Putina do prezidentskej funkcie a nešetrili hanlivými slovami na adresu pravoslávneho patriarchu Kirilla.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International považuje zadržiavané členky skupiny Pussy Riot za politické väzenkyne. Za ich prepustenie sa už skôr vyslovilo viacero ruských i zahraničných politikov, predstaviteľov pravoslávnej cirkvi či ruských spisovateľov.