Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Štokholme otvorili múzeum skupiny ABBA

Björn Ulvaeus, bývalý člen švédskej skupiny ABBA, sa fotí v novom múzeu tejto legendárnej kapely s názvom ABBA The Museum počas prehliadky pre médiá vo švédskej metropole Štokholm Foto: TASR/AP

Prelomovým bodom kariéry skupiny ABBA bolo víťazstvo v speváckej súťaži Eurovízie v roku 1974, kde spievali pieseň Waterloo.

Štokholm 7. mája (TASR) - Novú stálu expozíciu venovanú výlučne skupine ABBA, ktorá sa preslávila v 70. a 80. rokoch, sprístupnili dnes verejnosti v Štokholme na ostrove Djurgarden v budove známej ako Švédska hudobná sieň slávy.

Výstava zachytáva kľúčové okamihy existencie slávnej štvorice od okamihu, keď Björn Ulvaeus v roku 1966 stretol Bennyho Anderssona a dohodli sa, že budú spolupracovať, aj keď boli v tom čase členmi rôznych hudobných skupín.

Nachádza sa tam aj replika chaty na ostrove Viggsö, kde skupina napísala mnohé z piesní i replika šatní v Edmonton Ice Hockey Arena, ktorá bola zastávkou na poslednom celosvetovom turné skupiny ABBA. K dispozícii je aj virtuálna šatňa, kde si návštevníci môžu dať naskenovať telo a "obliecť si" niektorý z najslávnejších a skvele k telu priliehajúcich kostýmov členov skupiny.

Plagáty a fotografie švédskej skupiny ABBA sú vystavené v novom múzeu tejto legendárnej kapely s názvom ABBA The Museum.
Foto: TASR/AP


Fanúšikovia, ktorí snívali o vstupe do kapely, sa budú môcť aspoň virtuálne objaviť po boku jej členov na pódiu a spievať s nimi.

Nahliadnuť sa dá aj do repliky nahrávacieho štúdia spoločnosti Polar Studio, kde skupina strávila celé hodiny nahrávaním a mixovaním svojich skladieb. Múzeu sa podarilo z Nemecka získať dokonca pôvodný mixážny pult, ktorý sa stal jednou z prvých položiek v jeho zbierke.

Bonusom k výstave je audiosprievodca, v ktorom členovia skupiny Björn Ulvaeus, Anni-Frid Reussová (predtým Lyngstadová), Benny Andersson a Agnetha Faltskogová vedú rozhovor so scenáristkou filmu Mamma Mia Catherine Johnsonovou a delia sa s ňou o svoje spomienky. Ulvaeus v rozhovore pre britský denník The Telegraph uviedol, že príbeh skupiny je skvelý, keďže sa náhodne stretli štyria ľudia, ktorí vytvorili manželské páry i úspešnú hudobnú skupinu.

Prelomovým bodom kariéry skupiny ABBA bolo víťazstvo v speváckej súťaži Eurovízie v roku 1974, kde spievali pieseň Waterloo. Kapela predala asi 380 miliónov albumov a napriek tomu, že už vyše 30 rokov neexistuje, stále ich ročne predá ešte viac ako 2,3 milióna. Posledným hitom je muzikál a film Mamma Mia, do ktorého bola hudba upravená tak, aby bola príťažlivá aj pre súčasnú mladú generáciu.


ABBA a pieseň Waterloo


ABBA a pieseň Mamma Mia