Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Budova YMCA oslávi storočnicu, na programe sú diskusie aj prehliadka

Pohľad na budovu YMCA v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Peter Hudec

Diskusné panely sa tematicky dotknú histórie ale aj budúcnosti tejto budovy.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Pred 100 rokmi sa začala stavba budovy YMCA v Bratislave, ktorá patrí k najvýznamnejším mestským objektom začiatku 20. storočia a zároveň je prvou budovou YMCA na európskom kontinente. Pri príležitosti výročia pripravuje A4 - priestor súčasnej kultúry, sídliaci v budove, diskusné panely o jej minulosti a budúcnosti, ale aj prehliadku budovy s jej správcom. Naplánované sú na stredu 29. septembra. TASR o tom informoval PR manažér Daniel Vadas.

Na minulosť budovy a jej využitie v 20. storočí sa sústredí prvý panel, ktorý sa začne o 16.30 h s Magdalénou Kvasnicovou z Katedry architektúry Stavebnej Fakulty STU, Soňou Ščepánovou z Referátu pamiatok architektúry Pamiatkového úradu SR a Alexandrou Letkovou z Právnickej fakulty UMB. Následne v programe figuruje prehliadka budovy s jej správcom. "Pozrieme sa s ním napríklad do fotokomory, ale zistíme aj to, kde sa nachádzala prvá samoobslužná jedáleň na Slovensku," priblížil Vadas.

Druhý diskusný panel so začiatkom o 19.00 h sa bude venovať aktuálnemu využitiu budovy a budúcnosti národnej kultúrnej pamiatky. Diskutovať budú Barbora Lukáčová z Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK, Petra Dimunová z Krajského pamiatkového úradu, architekt Ján Studený, generálny sekretár YMCA na Slovensku Dalibor Perašín a Ľubomír Burgr z A4 - priestoru súčasnej kultúry.

Vstup na diskusie je dobrovoľný. Vstup na podujatia v A4 – priestore súčasnej kultúry je možný len pre zaočkovaných návštevníkov.