Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Stovky ľudí sa rozlúčili so zosnulým predstaviteľom Winnetoua

Pierre Brice Foto: csfd.cz

Viacerí z prítomných vyhoveli Briceovmu želaniu a namiesto čiernej alebo inej tmavej farmy mali na sebe biele odevy.

Mníchov 18. júna (TASR) - Stovky ľudí sa dnes v Kostole sv. Michala v bavorskom Mníchove rozlúčili s francúzskym hercom Pierrom Briceom, ktorý zomrel 6. júna v jednej z parížskych nemocníc vo veku 86 rokov v náručí nemeckej manželky Helly.

Záujem o poslednú rozlúčku s nesmierne populárnym filmovým predstaviteľom náčelníka Apačov Winnetoua z filmových adaptácií románov Karla Maya, bol enormný. Mnohým sa miesto v laviciach chrámu neušlo a smútočný obrad sledovali postojačky. Viacerí z prítomných vyhoveli Briceovmu želaniu a namiesto čiernej alebo inej tmavej farmy mali na sebe biele odevy.

V reakcii na slová blízkej priateľky rodiny zosnulého Karin Jacobsovej-Zanderovej sa v očiach mnohých prítomných objavili slzy. "Obklopovala Ťa aura mimoriadneho človeka, bol si hviezdou v srdciach ľudí, bol si vždy iný ako tí ostatní. Zanechal si stopy, ktoré nás povedú," odznelo v jej osobnom vystúpení adresovanom zosnulému.

Popri slávnej Ave Marii a Schumannovej Večernej piesni bol súčasťou pietneho obradu aj vlani nakrútený videoklip Pierra Bricea k piesni L'Aigle Noir. V čase jeho nakrúcania ešte nikto netušil, že to bude jeho rozlúčkový videozáznam.

Smútoční hostia, ktorí videli pred oltárom kostola rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého umelca zahalenú do francúzskej štátnej vlajky, dostali lístky s obrazom Východ slnka namaľovaným hercom a s textom: Nie, neopúšťam Vás. Moja duša zostane navždy s Vami, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

Medzi prítomnými nechýbali herečky Marie Versiniová (predstaviteľka filmovej Nšo-či), Uschi Glasová (predstaviteľka filmovej Apanači), spevák Abi Ofarim, ale ani hudobný skladateľ Martin Böttcher, autor slávnych filmových melódií z mayoviek, ktorý iba v stredu oslávil svoje 88. narodeniny. Práve jeho opusy využili organizátori v úvode i závere dnešného dôstojného smútočného obradu v Mníchove.

Pohreb francúzskeho umelca sa uskutoční v úzkom rodinnom kruhu v neskoršom termíne, a to na cintoríne v obci Gräfelfing pri Mníchove, kde už našli miesto posledného odpočinku jeho svokrovci.