Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Stradivari zanechal svoj vlastný pomník - jedinečné husle

Zriedkavé husľové stradivárky, pochádzajúce z roku 1729 Foto: TASR/AP

Do dnešného dňa sa zachovalo 650 Stradivariho huslí s originálnym označením v latinčine Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (príslušný rok výroby).

Cremona/Bratislava 17. decembra (TASR) - Legendárny husliarsky majster Antonio Stradivari vyrábal v Taliansku nástroje, ktoré dodnes patria k najvzácnejším a najvyhľadávanejším na svete. Od jeho úmrtia uplynie v utorok 18. decembra 275 rokov.

Stradivariho husle sa oceňujú pre ich tón, citlivosť aj eleganciu tvaru a precízne remeselné vypracovanie.

Antonio Stradivari prišiel na svet v Cremone v Taliansku pravdepodobne v roku 1644. Výrobe hudobných nástrojov sa začal učiť u majstra tohto remesla Nicola Amatiho, svoju vlastnú značku začal na nástrojoch uvádzať v roku 1666. Jeho prvé husle boli menšie ako tie, ktoré vyrábal Amati a mali hrubšiu vrstvu žltého laku. V roku 1684 začal Stradivari produkovať väčšie modely, používal lak temnejšej farby a začal experimentovať aj s detailmi nástroja. Jeho dlhé husle, ktoré začal vyrábať v roku 1690 reprezentovali kompletnú inováciu proporcií nástroja. Od roku 1700 sa vrátil k svojmu skoršiemu štýlu, neskôr opäť vylepšoval a experimentoval napríklad aj s tvrdosťou laku. Verilo sa, že za jedinečný tón Stradivariho husle vďačia laku. Moderné formy výskumu odhalili, že ku kráse tónu jeho huslí prispieva aj hrúbka (tenkosť) stien drevenej rezonančnej skrinky a teda jej schopnosť vibrácií, stav pórov dreva a samozrejme okrem ďalších faktorov aj tajomný recept na lak.

Husle "Hammer" boli vyrobené Antoniom Stradivarim v roku 1707 počas jeho "zlatého obdobia".
Foto: TASR/AP
Odhaduje sa, že Stradivari vyrobil viac ako 1100 strunových hudobných nástrojov. Okrem huslí zhotovil aj violy, čelá, zopár gitár a jednu harfu. Do dnešného dňa sa zachovalo 650 Stradivariho huslí s originálnym označením v latinčine Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (príslušný rok výroby). Existujú aj tisíce ďalších nástrojov s jednoduchou známkou Stradivari, to sú však kvalitné kópie z 19. storočia vyrobené podľa jednotlivých typov Stradivariho originálnych huslí. V tom čase sa nijako nezastieralo, že ide o kópie. Označenie preto v súčasnosti môže neznalca oklamať.

Antonio Stradivari zomrel 18. decembra 1737 v rodnej Cremone. Po smrti majstra Stradivariho, ktorý celý svoj život pôsobil v Cremone, prešlo remeslo do rúk jeho dvoch synov. Odhaduje sa, že sa dožil 93 rokov.

Americký hudobník Lynn Harrel si v roku 2001 v newyorskom taxíku zabudol nástroj značky Stradivari v hodnote štyri milióny dolárov. Vzácny inštrument mu o niekoľko hodín vodič taxíka vrátil. Hudobník pred rokmi predal svoj letný dom na Long Islande (USA), aby mohol získať cenný hudobný nástroj vyrobený slávnym talianskym majstrom Antoniom Stradivarim v roku 1673.

Husle od Stradivariho, ktorých cenu experti odhadujú na 3,5 milióna dolárov, našla mladá Američanka v máji 2004 v smetnom koši. Drahý hudobný nástroj ukradol neznámy páchateľ koncom apríla 2004 z bytu huslistu, hrajúceho vo filharmonickom orchestri mesta Los Angeles. Husle, ktoré svetoznámy taliansky majster Antonio Stradivari zhotovil v roku 1684, boli poškodené, ale podľa odborníkov sa dali opraviť.

Na dražbe v New Yorku predali v roku 2006 stradivárky za rekordnú sumu 3,54 milióna dolárov (takmer 104 miliónov Sk). Hudobný nástroj prezývaný Hammer, ktorý vyrobil svetoznámy taliansky majster Antonio Stradivari v roku 1707 v Cremone získal anonymný kupec. Husle dostali meno Hammer po svojom prvom doloženom vlastníkovi, švédskom dvornom klenotníkovi a zberateľovi Christainovi Hammerovi, ktorý ich získal v 19. storočí. Stradivari ich vyrobil počas svojho zlatého obdobia, z ktorého pochádzajú jeho najlepšie nástroje.
zdroje: www.britannica.com, www.si.edu