Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

J. ŠTRASSER: Stáli pri mne Pán Boh, Alah, Jehova a Budha

V roku 1946 sa narodil Ján Štrasser. Je slovenský básnik, esejista, textár, prozaik, dramaturg a prekladateľ. Foto: TASR

Ján Štrasser prezradil, že jeho najnovší text pre verejnú finančnú zbierku na boj proti rakovine vznikal za dosť bizarných okolností.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Deň narcisov, ktorý v piatok 12. apríla opäť zaplní ulice slovenských miest nádejou a spolupatričnosťou, dostal tento rok svoju hymnu. Text "erbovej piesne" pochádza z pera známeho slovenského básnika, esejistu, textára a prekladateľa Jána Štrassera. Ako uviedol v rozhovore pre TASR, pieseň Kvietok nádeje, ktorej hudbu skomponoval Braňo Kostka a interpretuje ju Janka Golisová a Bratislavský chlapčenský zbor, mu ostane dlho v pamäti. A nebude to len kvôli tomu, že v poslednom čase robí pesničkových textov dosť málo, lebo speváci a muzikanti si pri textovaní vystačia sami.

Ján Štrasser prezradil, že jeho najnovší text pre verejnú finančnú zbierku na boj proti rakovine vznikal za dosť bizarných okolností. Začalo sa to telefonátom od zbormajsterky Bratislavského chlapčenského zboru Magdalény Rovňákovej. "Chcela odo mňa text piesne ku Dňu narcisov pre Ligu proti rakovine, tak som sa začal trošku smiať, lebo život je najlepší režisér. To nevymyslíte. Deň predtým som dostal svoj nález z CT vyšetrenia. Ukázalo sa, že mám nádor v obličke," vysvetlil autor s tým, že si napokon povedal "je to o dôvod viac". Text vytvoril, odovzdal, zadávateľom sa páčil a vzali ho.

Známy textár potom začiatkom januára absolvoval operáciu a o dva týždne na to dostal výsledok z histológie. "Tie obličkové nádory sú dosť hnusné, naozaj, väčšinou sú zhubné, ale tento bol nezhubný," poznamenal s úsmevom Ján Štrasser a doplnil: "Bolo by asi trúfalé si povedať, že to je odmena za to, že som urobil ten text. Asi až taký domýšľavý nie som, ale myslím, že stáli pri mne okrem dobrých duší z Ligy proti rakovine Pán Boh, Alah, Jehova a Budha v jednej osobe."

Pesnička Kvietok nádeje má povzbudiť ľudí. Autor jej slov uznáva, že nejde o veľké básnické dielo, text je určený širokému publiku. "Ide o to, aby ľudia, ktorí majú onkologické ochorenie, nestrácali nádej, aj keď je to niekedy ťažké," dodal. Priaznivcov poézie Jána Štrassera môže potešiť aj aktuálna reedícia jeho zborníka ľúbostnej poézie, ktorú vo vydavateľstve Ikar vydal pred desiatimi rokmi pod názvom Stala sa nám láska.