Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Nočná prehliadka Strečna odhalí tajomstvá najznámejších majiteľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

V priestore zrekonštruovaného severného paláca predstaví výstavu obrazov Farbohra skla autorka Petronela Vlhová.

Strečno 5. augusta (TASR) – Nočná prehliadka hradu Strečno pod názvom Fraňove pletky odhalí v stredu 18. augusta tajomstvá najznámejších majiteľov hradu – Žofie Bosniakovej a Františka Vešeléniho.

Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej prezradí predstavenie divadelno-hravého zoskupenia RAZCA pri PM, o čom si šuškajú slúžky za hradnými múrmi.

„Klebety o pánoch sú vždy skvelým námetom na príbeh, o to viac, keď je v hre údajná nevera. Minulý rok mala táto prehliadka veľký úspech a pre obmedzený počet ju nevideli všetci, ktorí mali záujem. Preto sme sa ju rozhodli zopakovať," uviedla autorka scenára Katarína Maršalová.

V priestore zrekonštruovaného severného paláca predstaví výstavu obrazov Farbohra skla autorka Petronela Vlhová. „Obrazy, ktoré sú vytvorené kombinovanou technikou oleja, akrylu, skla a fosforu, v tme svietia. Návštevníkom tak poskytnú nezabudnuteľný zážitok," priblížila.

„Prehliadku po stredovekom hrade spríjemní živá hudba v gotickej kaplnke, kde sa nachádza figurína Žofie Bosniakovej. Chýbať nebude ani ohňová show na nádvorí hradu v podaní Black Evils. Na prehliadku je možné ísť len v rúšku a dodržiavať hygienické pokyny. Vstupy sú každú pol hodinu od 20.00 do 22.30 h, počet osôb je obmedzený," dodala hovorkyňa PM.