Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Stredoslovenská galéria vystavuje zreštaurované diela

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Návštevníkov výstava zoznamuje s reštaurátorskými postupmi a prieskumami ako náhľad pod UV svetlom, RTG snímanie a mikroskopická analýza.

Banská Bystrica 13. júla (TASR) - Zreštaurované diela Východoslovenskej galérie (VSG), poškodené požiarom, vystavuje v týchto dňoch Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici. Súbor vystavených diel patrí do nosných kolekcií zbierky Východoslovenskej galérie - umenie 19. storočia, košická moderna a umenie 2. polovice 20. storočia. Diela boli poškodené požiarom galérie v roku 1985.

Ako informovala pracovníčka SSG Zuzana Chlebničanová, vystavených je takmer 30 malieb, obnovených v prvej a druhej fáze projektu. "Komplexne ich zreštaurovala Ľudmila Zozuľáková. Pri reštaurovaní prác na papieri spolupracovali Jana Križanová a Barbora Němečková," doplnila. VSG v súčasnosti pokračuje treťou fázou reštaurovania diel.

Reštaurovanie prinieslo nové poznatky k predmetným dielam a umožnilo po viac ako troch desaťročiach ich návrat do plnej galerijnej prevádzky. Návštevníkov výstava zoznamuje s reštaurátorskými postupmi a prieskumami ako náhľad pod UV svetlom, RTG snímanie a mikroskopická analýza.

Dôležitou súčasťou výstavy je digitálny obsah, ktorý vznikol počas reštaurovania. Výstavu obohacujú dva interaktívne exponáty a jedna audiovizuálna prezentácia. Návštevník si formou hry vyskúša pozíciu reštaurátora a zážitok z práce na zničenom diele - až po výsledok v podobe zreštaurovaného diela. Umelecko-historický rozmer predstavenia diel je prepojený s technicko-reštaurátorským aspektom a edukačno-interaktívnym zážitkom.

Výstava bude sprístupnená do 4. októbra 2020 v Bethlenovom dome na Dolnej ulici č. 8.