Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V bratislavskom Štúdiu L+S je najviac svetoznámych filmových hviezd

Návštevník sa môže kochať pohľadom do tváre Sophie Marceau, Monici Belluci, Ornelly Muti, Sharon Stone, Liv Tyler, Salmy Hayek, Claudie Cardinale či Sandry Bullock.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Ešte nikdy nebolo v bratislavskom Štúdiu L+S toľko svetoznámych filmových hviezd ako teraz. Sú tam zásluhou fotoreportéra Petra Leginského, ktorý zo svojho bohatého archívu vybral 30 farebných záberov na výstavu Ukradnuté chvíľky.

Návštevník sa môže kochať pohľadom do tváre Sophie Marceau, Monici Belluci, Ornelly Muti, Sharon Stone, Liv Tyler, Salmy Hayek, Claudie Cardinale či Sandry Bullock. Ženy viac potešia pohľady na mužné osobnosti, akými sú Michael Douglas, Jack Nicholson, Antonio Banderas, Jean Reno, Sylvester Stallone, Marcello Mastroianni, John Travolta, Sean Connery alebo Bruce Willis. Leginský ich fotil nielen na červenom koberci, ale aj na pláži, v kaviarni, na ulici či v iných priestoroch francúzskeho mesta Cannes počas tradičného filmového festivalu.

"Od roku 1993 som tam bol s prestávkami trinásťkrát. Začal som na festival chodiť, keď ešte bola analógová fotografia a vôbec neexistovali mobilné telefóny. Bolo treba vyvolávať diapozitív alebo negatív a až potom sa fotky mohli objaviť v periodikách. Odvtedy sa technika veľmi zmenila, digitálom sa cvakne a fotka ihneď letí do redakcie. Tu na výstave je výber za mojou 20-ročnou uzavretou kapitolou z tohto festivalu," na štvrtkovej (28. 11.) vernisáži povedal pre TASR fotograf.

Podľa neho v Cannes je najväčší, najprestížnejší a najdôležitejší filmový festival, kde sa od roku 1946 schádza filmový svet. Je tam neuveriteľná atmosféra a pre fotografa veľmi ťažké podmienky na prácu. Potvrdzuje to aj účasť takmer 35.000 filmových profesionálov, 4000 píšucich novinárov, takmer 400 fotografov a vyše 1500 televíznych kameramanov z celého sveta. Ich tlačenica okolo červeného koberca, štuchance, riskovanie rozbitého drahého fotoaparátu a niekoľkohodinové čakanie na príchod hviezd je úplnou samozrejmosťou.

O tom hovorí vo svojej knihe Cannes, fotograf a hviezdy, kde je oveľa viac fotografii ako na výstave. Čitateľ sa v nej dozvie ako sa cítil "chudák z Východu" v novom západnom filmovom svete i všeličo o hercoch. Napríklad, že veľký akčný hrdina Stallone je taký nízky, že ho ani nepostrehol, keď mu prekĺzol popod objektív. Že nenalíčené herečky v civile a bez ochranky sú oveľa nenápadnejšie ako na premiére filmu. Napísal i niekoľko príhod s hviezdami.

"Do roku 2000 sa dalo s nimi stretnúť v krčme, v bare a aj porozprávať napríklad s Michaelom Douglasom. Zistil som, že sú to úplne normálni ľudia, to iba manažéri ich nejako štylizujú," dodal Leginský, ktorý ako jediný slovenský fotoreportér dlhé roky fotil hviezdy na tomto prestížnom filmovom festivale. Aj preto je jeho kniha vzácna, ktorú si daroval k životnému jubileu.

Výstava potrvá do konca roka 2013.