Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štúdio L+S odpremiéruje komédiu s pesničkami zo starej Bratislavy

Na archívnej snímke herečka Adela Mojžišová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Tvorcovia inscenácie vysvetľujú, že celý príbeh je istý druh nadsázky, na spôsob žánru Limonádového Joa, či Pytlákovej schovanky.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Komédiu s pesničkami zo starej Bratislavy, ktorú napísal a zrežíroval Jakub Nvota, odpremiéruje bratislavské Štúdio L+S. "Malé uličky, svojrázne postavičky, mladí muži, krásne ženy v ohrození, príbeh lásky, zrady a vášne. Jedným slovom ´červená knižnica´ bratislavského starého mesta v rytme," približuje Nvota predstavenie, ktoré už mohli vidieť v lete Bratislavčania o návštevníci hlavného mesta vo verejnom priestore v rámci podujatia Bratislavské divadelné noci.

"Nejde o vernú rekonštrukciu doby, naopak, o vymyslený príbeh, ktorý sa nikdy nestal. Tajomstvo príbehu sa pomaličky, v rytme starej dávnej melódie, odhaľuje. Osudové tajomstvo, ktoré priťahuje a láka. Má ho Paríž i Berlín," naznačuje Nvota.

V autorskej hre Túlavého divadla, ktorú zhudobnil Kamil Žiška, zaranžoval Kamil Mikulčík a pod choreografie sa podpísal Ladislav Cmorej, sa divákom predstavia Lucia Hurajová, Štefan Martinovič, Adela Mojžišová, Daniela Šencová, Jakub Ružička, Zuzana Kyzeková, Štefan Richtárech, Anna Čonková.

Tvorcovia inscenácie ďalej vysvetľujú, že celý príbeh je istý druh nadsázky, na spôsob žánru Limonádového Joa, či Pytlákovej schovanky, kde sa všetok pátos, sentiment a vážnosť príbehu musia zároveň sami zo seba vysmievať: "Akoby si diváci pozerali colorované obrázky starých ulíc Bratislavy, ktoré pred ich očami zrazu vtipne ožijú."

Premiéra je naplánovaná na 22. októbra.