Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Štúrov odkaz približuje aj výstava pre deti v Bibiane

Ilustračné foto Foto: TASR/Erik Máder

Leitmotívom výstavy je rozprávka o motýľoch Ypso a Ľaľa, inými slovami o písmenách ypsilone a mäkkom ľ.

Bratislava 28. októbra (TASR) - V medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana dnes popoludní otvorili interaktívnu výstavu pod názvom Ako sa zachránili Ypso a Ľaľa, venovanú 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Autori výstavy sa Štúrovu tradíciu rozhodli predstaviť s humorom, hravosťou i miernou provokáciou voči tradičnému pohľadu na velikána našich dejín.

"Deti sa môžu spolu s rodičmi vydať na dobrodružnú cestu po stopách Ľudovíta Štúra plnú originálnych nástrah a prekvapení. Stretnú tu nielen rozprávkové postavičky, ktoré sa v období romantizmu zrodili, ale celkom netradičným spôsobom spoznajú aj Štúrovu tvorbu a parádne si zabojujú s úskaliami slovenského jazyka," vysvetlila Dagmar Valčeková z Bibiany.

Leitmotívom výstavy je rozprávka o motýľoch Ypso a Ľaľa, inými slovami o písmenách ypsilone a mäkkom "ľ", ktoré Štúr pôvodne odmietol vo svojej podobe slovenčiny. "Na výstave sa deti zahrajú, že to nezmenila tzv. hodžovsko-hattalovská reforma, ale že za tieto písmenká zabojovali rozprávkové postavičky, ktoré ich chceli mať vo svojich príbehoch," vysvetlila Valčeková.

Dodala, že deti čaká aj zábavný výstup na mini Kriváň, návšteva hradu Devín, pozorovanie planétky Štúr a napríklad aj počítačový prekladač do štúrovskej slovenčiny či možnosť vytlačiť si vlastné Slovenskje národňje novini. Výstava potrvá 8. januára 2016.