Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Tradičný jarmok Šimona - Júdu sa tento rok v Štúrove neuskutoční

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa listiny Karola III. sa jarmok konal na konci októbra.

Štúrovo 20. augusta (TASR) – Tradičný jarmok Šimona – Júdu v Štúrove sa v tomto roku neuskutoční. „Mesto Štúrovo po zvážení všetkých dostupných, relevantných informácií, ako aj na základe odhadovaného vývoja pandemickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19, dospelo k rozhodnutiu neorganizovať tento rok tradičný jarmok,“ informovala radnica. Jarmok sa mal konať v dňoch od 7. do 10. októbra.

História štúrovského jarmoku sa začala písať v roku 1546 a viaže sa k osobám sv. Šimona a sv. Júdu. Títo hlásali kresťanstvo v Egypte a Perzii a ako mučeníci v Perzii aj zomreli. Až donačná listina panovníka Karola III. v roku 1724 oficiálne potvrdila Štúrovo ako jarmočné miesto a povoľovala štyri veľké krajinské jarmoky do roka. Získanie darovacej listiny uľahčil fakt, že v tej dobe sa v Štúrove usporadúvali jarmoky už niekoľko storočí dozadu. Ako plynuli nasledujúce storočia, do súčasnosti sa zachoval už iba jeden z pôvodných štyroch jarmokov – jarmok Šimona a Júdu.

Podľa listiny Karola III. sa jarmok konal na konci októbra. Už za prvej Československej republiky sa to však zmenilo, pretože 28. októbra bol štátny sviatok. Termín sa posunul na začiatok mesiaca a ostal tam dodnes.