Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Súbor Alea odohrá sériu koncertov, zaznejú argentínske tangá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súbor Alea patrí k najzaujímavejším projektom slovenskej hudobnej scény posledných 20 rokov. Je to spojenie špičkových interpretov a neopakovateľný mix tradičného a artificiálneho.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Kvarteto Alea sa predstaví na troch koncertoch, začína 8. októbra v bratislavskom Pálffyho paláci, pokračuje v Skalici 10. októbra a 16. októbra v Banskej Bystrici.

Súbor Alea patrí k najzaujímavejším projektom slovenskej hudobnej scény posledných 20 rokov. Je to spojenie špičkových interpretov a neopakovateľný mix tradičného a artificiálneho. Na počiatku bola ambícia interpretovať hudbu Astora Piazzollu v sofistikovanom akustickom znení, postupne sa netradičné obsadenie - husle, akordeón, klavír a kontrabas - stalo inšpiráciou pre mnohých slovenských autorov, ktorí súboru šijú skladby na mieru.

Tmelom zdanlivo nehomogénneho repertoáru je vysoká interpretačná úroveň originálnej zostavy, pripomínajúcej skôr svet jazzu, no hrajúcej s delikátnosťou najlepších klasických interpretov.

Alea vyráža na koncerty po dlhšej prestávke. Na koncertoch zaznie hudba Astora Piazzollu aj skladby Petra Zagara a Stanislava Palúcha.

Kvarteto Alea tvoria Boris Lenko (akordeón), Daniel Buranovský (klavír), Stano Palúch (husle) a Ján Krigovský (kontrabas).