Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Súbor Magisterial pôsobí už 25 rokov, opät chystá Dni mexickej kultúry

Ilustračné foto Foto: TASR

Toto združenie spoločne s Veľvyslanectvom Mexika v SR, s Honorárnym konzulátom Mexika v SR, Ekonomickou univerzitou v Bratislave a ďalšími pripravujú už 17. ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku.

Bratislava 19. mája (TASR) - Členovia súboru mexických tancov a hudby Magisterial si v júni tohto roku pripomenú 25 rokov svojho pôsobenia na Slovensku. Zakladateľkou a umeleckou vedúcou súboru je Danka Pašteková.

"Poslaním súboru Magisterial je prezentovať verejnosti v SR autentickú mexickú kultúru a folklór prostredníctvom hudby, tancov a piesní z rôznych regiónov tejto latinskoamerickej krajiny. Aj v tomto roku sme spoluorganizátormi Dní mexickej kultúry na Slovensku, ktoré sa už tradične konajú koncom mája v Dome kultúry (DK) Dúbravka v Bratislave," povedala pre TASR Pašteková.

Ako ďalej konštatovala, za štvrťstoročie, ktoré uplynulo od založenia súboru, sa v ňom vystriedalo okolo 280 tanečníkov rôznych vekových kategórií a profesií. Všetkých však spája láska k Mexiku a jeho kultúre. "Dlhoročným odborným poradcom súboru je prof. Pedro Alonso Palacios z Mexika, ktorý 'slovenských Mexičanov' naučil autentické mexické tance a odovzdal nám cenné skúsenosti," dodala choreografka Magisterialu.

V roku 2007 sa sformovala aj hudobno-spevácka zložka súboru - El caminante. Jej členovia hudbou a piesňami z rôznych kútov Mexika vhodne dopĺňajú tanečný program Magisterialu. Prezentujú sa však aj samostatne na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach. Vedúcim hudobnej skupiny El caminante je Ján Dekánek.

Súbor Magisterial v uplynulých rokoch vystupoval nielen v mnohých mestách Slovenska, ale predstavil sa aj v Česku, Chorvátsku, Rakúsku a iných krajinách. "Dvakrát - v rokoch 2005 a 2013 - členovia súboru navštívili Mexiko. Predstavili sme sa tam vo viacerých mestách. Uviedli sme nielen mexické, ale aj ukážky slovenských tancov a piesní zo západného, stredného a východného Slovenska," pripomenula Pašteková.

Na Slovensku už niekoľko rokov pôsobí aj občianske združenie Priatelia Mexika, ktorého kolektívnym členom je i súbor Magisterial. Toto združenie spoločne s Veľvyslanectvom Mexika v SR so sídlom vo Viedni, s Honorárnym konzulátom Mexika v SR, Ekonomickou univerzitou v Bratislave, Domom kultúry Dúbravka a ďalšími spoluorganizátormi pripravujú už 17. ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku. Začnú sa vo štvrtok 28. mája o 17.00 h otvorením etnografickej výstavy o mexických indiánoch vo výstavnej sieni Villa rustica v Dome kultúry Dúbravka. Po vernisáži o 18.00 h sa bude konať pestrý hudobno-tanečný program s názvom Čarovné Mexiko. Okrem bývalých a súčasných tanečníkov Magisterialu a hudobnej skupiny El caminante vystúpia aj hostia z Mexika. Tentoraz návštevníci uvidia vystúpenie členov súboru ľudových tancov Tezcatlipoca z Benemeritnej národnej školy učiteľov v Mexiku, priblížila program večera Danka Pašteková.