Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Súťaž mladých slovenských výtvarníkov Maľba 2021 pozná 20 finalistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaslané diela 111 autorov posudzovala medzinárodná porota, ktorá 20 z nich posunula do druhého kola.

Bratislava 28. júla (TASR) – V tradičnej súťaži mladých slovenských výtvarníkov do 35 rokov - Maľba - je známych 20 tohtoročných finalistov. Do 16. ročníka súťaže, ktorú organizuje Nadácia VÚB, sa prihlásilo 55 mladých maliarov po prvý raz. Ako informuje organizátor, nováčikovia tvoria tento rok až polovicu zo všetkých prihlásených maliarov.

Zaslané diela 111 autorov posudzovala medzinárodná porota, ktorá 20 z nich posunula do druhého kola. Vyhodnotenie bude známe na jeseň a trom víťazom udelia finančnú odmenu vo výške 10.000, 6500 a 3500 eur.

O uznanie odborníkov európskeho maliarstva a získanie podpory pre ďalší rozlet svojej profesionálnej dráhy zabojovali súťažiaci prostredníctvom zaslaného vizuálu konkrétneho diela z aktuálnej tvorby. Tie hodnotila porota v zložení: maliar Pál Gerber (Maďarsko), historik umenia a kurátor Andreas Hoffer (Rakúsko), kurátor, spisovateľ a publicista Ondřej Horák (Česká republika), maliar a pedagóg Ľudovít Hološka (SR).

Do finále vybrala porota obrazy týchto výtvarníkov: Ján Bátorek, Anna Mária Beňová, Dominika Brečková, Denisa Dováľová, Roman Ďurček, Juraj Ďuriš, Oskar Felber, Marek Jarotta, Beáta Kočner Bencová, Rita Koszorús, Ivana Mojšová, Michaela Murínová, Mikaela Mia Papp, Miroslav Sandanus, Simona Štulerová, Michaela Šuranská, Juraj Toman, Michal Turkovič, Év van Hettmer a Kristína Záhorová. "Až trinásť maliarok a maliarov spomedzi finálovej dvadsiatky patrí do skupiny autorov, ktorí vo finále ešte nikdy neboli. Na druhej strane, traja z tohtoročných finalistov už boli v minulosti ocenení a výber nezávislej poroty pre tento rok opäť len potvrdzuje ich konzistentný umelecký vývoj," komentoval výber finalistov predseda Správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

Organizátor súťaže má opäť v pláne prezentovať obrazy všetkých finalistov v bratislavskej Galérii Nedbalka od 1. októbra do začiatku novembra.