Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska prechádza výrazným reštartom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Reštart si podľa organizátorov vyžiadali podnety a dopyt odbornej verejnosti.

Bratislava 9. februára (TASR) - Celoslovenská súťaž Najkrajšie knihy Slovenska (NKS) prechádza výrazným reštartom, ktorý si podľa organizátorov vyžiadali podnety a dopyt odbornej verejnosti. "Okrem nového a progresívnejšieho štatútu a nových partnerov má súťaž aj novú a súčasnejšiu vizuálnu identitu," informuje Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti.

Dodáva, že novú identitu celonárodnej súťaže postavili autorky na výraznom prvku, ktorým je záložka do knihy cez rôzne variácie výrezov a veľkostí. "Každý ročník súťaže bude pracovať s inou farebnosťou. Tento rok sú farbami súťaže žltá, čierna a biela," približuje Bibiana, ktorá je hlavným usporiadateľom súťaže v partnerstve s Ministerstvom kultúry (MK) SR. Novými partnermi súťaže sa prvýkrát stali aj inštitúcie v pôsobnosti MK SR - Slovenské centrum dizajnu a Slovenské literárne centrum. "Tie nominujú do poroty jedného porotcu či porotkyňu a prispievajú k popularizácii súťaže, prepájaniu s profesionálnym výtvarným prostredím a propagácii víťazných titulov doma i v zahraničí," vysvetľuje organizátor.

Novú porotu v päťčlennom medzinárodnom zložení tvoria dizajnér Jan Čumlivski z Českej republiky, typograf Jakob Mayr z Rakúska a za Slovensko sú to ilustrátorka Lucia Žatkuliaková, kurátorka Gabriela Ondrišáková a polygraf Pavel Kordoš. Posudzovať budú viac ako 190 originálnych knižných spracovaní, ktoré boli do súťaže prihlásené do 31. januára. Hodnotiť ich budú počas dvoch februárových dní (19. 2. a 20. 2.) v priestoroch Bibiany.

Uplynulý 31. ročník súťaže bol posledný, v ktorom boli prihlásené knižné tituly hodnotené odbornou porotou v siedmich ustanovených kategóriách. V aktuálnom 32. ročníku udelí porota ocenenie NKS tým knihám, ktoré budú komplexne spĺňať všetky odborné požiadavky. Vznikne tak jedna žánrovo pestrá kolekcia desiatich víťazných knižných titulov. Porota má takisto právo rozhodnúť aj o udelení špeciálnych cien. Ide o Cenu poroty za výnimočný a inovatívny počin v knižnej produkcii v rámci profesie, žánrov alebo iného nápaditého riešenia, a to ktorejkoľvek z 20 nominovaných kníh.

Riaditeľka Bibiany Zuzana Liptáková komentuje potrebu zmien v súťaži tým, že v rokoch jej vzniku pomáhala najmä hodnoteniu na polygrafickej úrovni, vzťah textu a ilustrácií bol iný. "Vďaka technológiám a vývoju knižného trhu si knihy vyžadujú iný prístup hodnotenia. Preformulovali sme preto výherné kategórie i kritériá súťaže," hovorí Liptáková. Nepochybuje, že o pár rokov bude súťaž potrebovať opäť nové pravidlá. "Aby bola atraktívna a relevantne mapovala nové trendy a aktuálnu tvorbu."