Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Svetelný signál opäť spojí hrady popri Hrone, odštartuje tak sezónu

Na archívnej snímke Zvolenský zámok vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Tento rok sa do podujatia zapojí deväť lokalít - Pustý hrad vo Zvolene, Zvolenský zámok (bez prítomnosti verejnosti), hrad Peťuša, Krupina, hrady Šášov, Revište, Teplica, Žakýl a vrch Sitno.

Zvolen 15. marca (TASR) – Už tradičný turistický produkt v Banskobystrickom kraji, Pohronská hradná cesta, odštartuje v marci novú sezónu podobne ako predtým - vyslaním svetelného signálu z hradov. Tento rok signál nespojí len už známe lokality, ale svetlo poputuje aj na Krupinskú planinu, kde je cieľom Vartovka nad Krupinou a možno aj kláštor Bzovík. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

"Spoločné podujatie naprieč niekoľkými regiónmi Banskobystrického kraja ponúka možnosť zúčastniť sa jedinečného večerného výletu, ktorého vyvrcholením bude svetelné overenie vizuálneho prepojenia hradov tak, ako tomu bolo v minulosti," uviedla Jóbová. Svetelný signál spojí hrady v piatok 24. marca. "Toto podujatie je určené pre širokú verejnosť. Stačí si vybrať hrad, zistiť si čas a miesto skupinového odchodu," pripomenula.

Pohronská hradná cesta ako jedinečný turistický produkt v Banskobystrickom kraji kopíruje dômyselnú signalizačnú sieť, ktorú kedysi tvorili hrady a ďalšie miesta s vartovkami, signalizačnými vežami a hláskami s cieľom chrániť bohaté stredoveké mestá, či oznamovať blížiace sa nebezpečenstvo ohrozenia tureckými vpádmi. V čase blížiaceho sa nebezpečenstva vysielali dymové, ohňové a neskôr i zvukové signály.

Myšlienka vyskúšať vzájomné vizuálne prepojenie vybraných lokalít Pohronskej hradnej cesty sa zrodila v roku 2021. KOCR Banskobystrický kraj Turizmus spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu (OOCR) Región Gron, Stredné Slovensko a Supervulkán Štiavnica sa vtedy rozhodli zorganizovať aktivitu ako pripomienku hlavnej úlohy týchto lokalít. Do skúšky vizuálneho spojenia sa vtedy zapojilo šesť hradov, ešte bez prítomnosti verejnosti.

"Keď sme videli úspešnosť príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré sme publikovali po tomto ´prepájaní´, rozhodli sme sa podujatie zopakovať i v roku 2022 a už za prítomnosti verejnosti," vysvetlila Jóbová. "Svetelné spojenie hradov sa podarilo za prítomnosti viac ako 120 návštevníkov na viacerých zapojených lokalitách Pohronskej hradnej cesty a ďalších historických signalizačných miestach," priblížila.

Tento rok sa do podujatia zapojí deväť lokalít - Pustý hrad vo Zvolene, Zvolenský zámok (bez prítomnosti verejnosti), hrad Peťuša, Krupina, hrady Šášov, Revište, Teplica, Žakýl a vrch Sitno.