Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Sviatky jari v Horehronskom múzeu prinesú výstavu kraslíc i pohľadníc

Ilustračné foto Foto: TASR - Diana Semanová

Horehronské múzeum nezabudlo ani na deti, pre ktoré pripravilo tvorivú dielňu zameranú na symboly Veľkej noci.

Brezno 23. marca (TASR) – Horehronské múzeum v Brezne v predveľkonočnom období opäť organizuje v spolupráci s miestnym odborom Živeny tradičnú predajnú výstavu Sviatky jari, ktorá prezentuje výrobky spojené s Veľkou nocou. Návštevníci tak budú môcť od 28. marca do 5. apríla obdivovať zručnosť i kreativitu regionálnych výrobcov a podporiť ich tvorbu. TASR o tom vo štvrtok informovala Martina Ťažká z múzea.

"Výstava ponúkne rôzne druhy kraslíc, farbené voskom, dierkované, maľované, striekané, vyškrabávané, papierové alebo vyrobené zo stužiek, korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky a dreva, rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky či veľkonočné sviečky," priblížila Ťažká.

Obohatením výstavy bude ukážka výroby kraslíc tradičnou technikou – odrôtovaním. Svoju prácu príde 30. marca dopoludnia prezentovať Marta Kaštanová z Brezna, ktorá sa tomu venuje už niekoľko rokov a vlani v súťaži o najkrajšiu kraslicu Veľkonočná pisanka získala mimoriadne ocenenie. V tohtoročnej rovnakej súťaži budú môcť návštevníci odovzdať svoj hlas počas trvania výstavy.

"Veľkonočnú atmosféru v múzeu umocní aj ukážka príležitostnej korešpondencie - výber pohľadníc zo zbierkového fondu múzea, ktorá odkazuje na tradičný, písomný spôsob komunikácie stávajúci sa pomaly minulosťou. Niekoľko desiatok výjavov s rôznym motívom, či už detským, etnografickým, christologickým aj zoomorfným v kombinácii s tradičnými symbolmi vráti návštevníkov v čase o takmer sto rokov späť," dodala Ťažká.

Horehronské múzeum nezabudlo ani na deti, pre ktoré pripravilo tvorivú dielňu zameranú na symboly Veľkej noci. Dozvedia sa o ich význame a niektoré z nich si vlastnoručne vyrobia.