Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Výstava Fotografie a makrofotografie vo Svidníku predstavujú L. Cupera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Neoddeliteľnou súčasťou fotografického diela Cupera sú súčasné mestá, ale aj zaniknuté dediny, stredoveké hrady a ostatky tradičnej dedinskej architektúry.

Svidník 29. júla (TASR) - Výstava s názvom Fotografie a makrofotografie približuje tvorbu Ladislava Cupera, jedného z najznámejších súčasných rusínsko-ukrajinských fotografov. Sprístupnili ju v piatok vo výstavnej sieni Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku (SNM - MUK) v rámci 68. ročníka Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska.

Ako pre TASR uviedla kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina, Cuper sa venuje fotografii umeleckej, dokumentárnej, publicistickej, makrofotografii a fotoilustrácii. Hlavným objektom jeho fotografického záujmu je krajina a jej rozmanité podoby v opakujúcich sa ročných obdobiach a meniacom sa počasí.

"Dlhodobé pozorovanie života stromov podnietilo záujem autora aj o ich štruktúru. Vo svojej makrofotografii využíva predovšetkým štruktúru kruhových plôch zrezaných kmeňov stromov a starých rozkladajúcich sa častí drevnej hmoty," priblížila Ražina.

Neoddeliteľnou súčasťou fotografického diela Cupera sú súčasné mestá, ale aj zaniknuté dediny, stredoveké hrady a ostatky tradičnej dedinskej architektúry.

"Zaujali ho aj pestrofarebné kroje a životným optimizmom naplnené folklórne slávnosti Rusínov-Ukrajincov Slovenska a ich najcharakteristickejší kultúrny prvok – drevené chrámy východného obradu," dodala Ražina.

Výstava potrvá do 25. septembra. Po jej ukončení Cuperove fotografie doplnia zbierkový fond SNM – MUK vo Svidníku.