Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Vodohospodársky podnik po rokoch sfunkčnil Dolnohodrušský tajch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Dolnohodrušský tajch ako pamiatka zapísaná v zozname UNESCO sa v rokoch 2013 až 2015 dočkal rozsiahlej rekonštrukcie.

Banská Štiavnica 30. januára (TASR) – Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) sa po rokoch podarilo sfunkčniť Dolnohodrušský tajch v katastri obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica. Na prelome rokov 2020 a 2021 sa na vodnom diele podarilo dosiahnuť maximálnu prevádzkovú hladinu. TASR o tom informoval hovorca SVP Marián Bocák.

„Vplyvom výraznej zrážkovej činnosti bola preverená aj funkčnosť bezpečnostného priepadu. Napriek týmto skutočnostiam je potrebné konštatovať, že tajch zostáva aj naďalej pod drobnohľadom SVP a Vodohospodárskej výstavby (VV),“ uviedol Bocák s tým, že VV v letnom období vypracuje správu, v ktorej budú uvedené podmienky pre ďalšie prevádzkovanie vodného diela.

Dolnohodrušský tajch ako pamiatka zapísaná v zozname UNESCO sa v rokoch 2013 až 2015 dočkal rozsiahlej rekonštrukcie. „Po ukončení rekonštrukcie boli počas prvého plnenia v hrádzovom telese a podloží pozorované rozkolísanosti hladín podzemných a priesakových vôd v novovybudovanom pozorovacom systéme,“ priblížil Bocák. Anomáliu sa nepodarilo odstrániť, na vodnom diele bola vyhlásená havária a tajch bol vypustený. Komplexná oprava hrádze sa uskutočnila v roku 2019.

SVP tvrdí, že rekonštrukcie a opravy historických tajchov sú vždy veľkou neznámou. “Existujú síce informácie popisujúce históriu vodných diel, avšak absentujú merateľné technické parametre o ich skutkovom stave,“ vysvetlil Bocák. Ako dodal, tieto informácie je preto pred rekonštrukciou potrebné získať modernými metódami, ktoré si vyžadujú nemalé náklady.