Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie dielo A. Dvořáka

Na archívnej snímke členovia Symfonického orchestera Slovenského rozhlasu (SOSR). Foto: FOTO TASR - RTVS

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v piatok 8. apríla o 19.00 h.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) uvedie v piatok 8. apríla v rámci mimoriadneho koncertu sezóny 2021/2022 dielo Antonína Dvořáka Requiem – zádušná omša pre sóla, zbor a orchester b mol, op. 89. Myšlienkovo hlboké dielo zaznie pod taktovkou šéfdirigenta SOSR Ondreja Lenárda, v spolupráci s Českým filharmonickým zborom Brno a sólistami Evou Hornyákovou (soprán), Teréziou Kružliakovou (mezzosoprán), Richardom Samekom (tenor) a Petrom Mikulášom (bas). TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

"Toto veľkolepé vokálno-inštrumentálne dielo je dôkazom skladateľovho pravdivého svedectva o vzťahu k Bohu. Dvořák rozdelil liturgický text na dve časti. Prvá, obraz Posledného súdu, má osem častí 'úprimného smútku'," približuje RTVS Dvořákovo Rekviem. Druhá časť diela pozostáva z piatich častí, ktoré prinášajú atmosféru útechy a zmierenia. "Každá časť Requiem je koncipovaná ako kompozičný prúd hudby bez uzavretých zborových alebo sólových 'kusov'. Na procese hudobného diela sa rovnocenne podieľajú orchester, zbor a sólisti," dodáva organizátor.

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v piatok 8. apríla o 19.00 h. Naživo si ho budú môcť vypočuť aj poslucháči vo vysielaní Rádia Devín. Ďalšie informácie sú dostupné na sosr.rtvs.sk.