Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Symfonický orchester RTVS uvedie ďalší abonentný koncert

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na koncerte zaznie dielo Noc na Lysej hore skladateľa Modesta Petroviča Musorgského, ktoré má pestrú históriu.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 21. októbra o 19.00 h druhý abonentný koncert sezóny 2022/2023. "Program zostavený z diel Musorgského, Saint-Saënsa a Zeljenku diriguje Konstantin Ilievsky. Sólistom večera bude mladý rakúsky violončelista, víťaz mnohých medzinárodných súťaží, Thomas-Michael Auner," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Na koncerte zaznie dielo Noc na Lysej hore skladateľa Modesta Petroviča Musorgského, ktoré má pestrú históriu. "Pôvodne existovalo v niekoľkých rôznych verziách, tú konečnú 'dotvoril' Nikolaj Rimskij-Korsakov po Musorgského smrti," približuje RTVS dielo, ktoré je zobrazením čarodejníckeho sabatu odohrávajúceho sa na sviatok svätého Jána na Lysej hore v Kyjeve.

Camille Saint-Saëns skomponoval svoj Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol v roku 1872, dielo napísal pre belgického violončelistu Augusta Tolbecqueho. "Odvtedy sa koncert stal popredným dielom v sieni slávy tohto hudobného nástroja," podčiarkuje Čačko.

Dodáva, že v decembri si pripomenieme 90. výročie od narodenia slovenského skladateľa Ilju Zeljenku, ktorý patrí k vedúcej osobnosti skladateľskej generácie šesťdesiatych rokov, bol protagonistom progresívnych avantgardných prvkov európskej moderny. "Jeho 8. symfónia pre veľký orchester zaznie opäť, takmer po 20 rokoch," uzavrel.

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo ho odvysiela Rádio Devín.