Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

I.SZABÓ: Videl som, čo môžu napáchať ľudia, politika a ideológia dejín

Maďarský režisér István Szabó Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jeden z najúspešnejších maďarských režisérov István Szabó si prevzal počas slávnostného otvorenia MFF Art Film Fest prestížne ocenenie Zlatá kamera.

Trenčianske Teplice 22. júna (TASR) – Takmer plynulou slovenčinou šokoval divákov počas sobotňajšieho (21. 6.) slávnostného otvorenia Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest maďarský oscarový režisér István Szabó, ktorý si prevzal prestížne ocenenie Zlatá kamera. Napokon vyšlo najavo, že slovenský text mal pripevnený na chrbte viceprezident festivalu Peter Hledík a maďarský režisér z neho čítal ako z ťaháku.

Ako povedal Szabó na dnešnej tlačovej konferencii, režisér na filme nepracuje nikdy sám, a tak ani ocenenie nie je iba jeho. "Režisér pri tvorbe filmu spolupracuje s množstvom tvorivých ľudí. Či už sú to scenárista, kameraman či herci. Ak dostanete ocenenie, nie je to len vaše ocenenie, je to aj ocenenie kolegov, ktorí do filmu vložili svoje umenie," zdôraznil Szabó s tým, že z ocenenia má radosť, a tak isto je rád, že jeho filmy upútavajú divákov.

Jeden z najúspešnejších maďarských režisérov István Szabó má za sebou viac ako tri desiatky hraných filmov. Štyri z nich boli nominované na Oskara, zlatú sošku za najlepší cudzojazyčný film získal za snímku Mefisto v roku 1981. Vo svojich filmoch sa venuje predovšetkým postavám úspešných politikov a umelcov často z obdobia Rakúsko-Uhorska či nacistického Nemecka.

Maďarských režisér István Szabó (vpravo) prijíma od viceprezidenta festivalu Petra Hledíka ocenenie Zlatá kamera
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Narodil som sa v Európe, v Maďarsku, v Budapešti a zažil som veľa z tohto hrozného storočia. Videl som, čo môžu napáchať ľudia, videl som, čo so sebou prináša ideológia a politika a ako ideológia môže zasiahnuť do života každého. I preto sa možno moje staršie filmy venovali politike, ideológii a ľuďom, ktorí žili pod silnou mocou ideológie dejín," zdôvodnil Szabó výber tém pre svoje filmy.

István Szabó dnes o 18.30 h osobne uvedie v RTVS ArtKine Metro v Trenčíne svoj film Milá Emma, drahá Böbe, ktorý získal v roku 1992 na festivale v Berlíne Strieborného medveďa a Európsku filmovú cenu za scenár. Od 20.00 hodine potom v hoteli PAX v Trenčianskych Tepliciach uvedie Master class pre akreditovaných návštevníkov, na ktorom bude hovoriť o svojej tvorbe.