Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

T. Rafa odpremiéruje on-line dokument Utečenci sú tu vítaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Uvedenie snímky bude sprevádzať živá on-line diskusia s režisérom ktorý vyše desať rokov mapuje vzostup nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách.

Bratislava 9. marca (TASR) - Do leta 2015, keď Európa zažívala nával utečencov z vojnou zmietaných krajín ako Sýria či Irak, vráti divákov Tomáš Rafa vo filme Utečenci sú tu vítaní. Celovečerný dokument slovenského fotografa a filmára uvedie 14. marca v on-line premiére streamovacia platforma Dafilms.sk. Uvedenie snímky bude sprevádzať živá on-line diskusia s režisérom ktorý vyše desať rokov mapuje vzostup nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách. TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

"Prešlo vyše sedem desaťročí od konca druhej svetovej vojny a extrémistické pravicové skupiny sa opäť a s čoraz väčšou silou spájajú proti moslimom, Rómom, židom, proti všetkým, ktorí sú 'iní'. História sa opakuje. A nenávistná rétorika sa od čias holokaustu nemení," hovorí Rafa, ktorého videá a reportáže si na YouTube pozrelo 17 miliónov divákov. V dlhometrážnom debute prináša autentické svedectvo z rokov 2015 a 2016, keď Európu zasiahla najväčšia migračná vlna od čias druhej svetovej vojny a vzbudila protiislamské nálady.

Tisícky utečencov denne mierili loďami na brehy Európy, tí, ktorí túto cestu prežili, pomocou pašerákov alebo peši putovali stovky kilometrov cez hory, lesy a cesty balkánskych krajín na hranice Európskej únie, s cieľom vysnívaného Nemecka. Rafa bol svedkom týchto príbehov v Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku, Grécku. "Videl aj to, ako sa v roku 2016 v Idomeni na protest proti uzavretiu grécko-macedónskych hraníc upálil muž. Aj to, ako už v roku 2015 eskalovalo násilie po tom, čo Maďarsko obohnalo svoje hranice 'žiletkovým' plotom a nechalo tisíce ľudí na úteku živoriť na druhej strane hraníc v Srbsku," približuje Kizáková a dodáva, že paralelne s tým sa v krajinách Európskej únie zrodila nevídaná vlna nenávistných protiislamských nálad: "Bol to práve Tomáš Rafa, ktorý nakrútil, ako dnešný poslanec NR SR Milan Mazurek v tričku kotlebovej ĽSNS po pochode extrémistov v hlavnom meste v lete 2015 vulgárne zaútočil na moslimskú rodinu s malými deťmi na bratislavskej hlavnej stanici, aj to, ako na českom proteste pálili vlajky Európskej únie."

Rafa približuje neistú budúcnosť utečencov v Európe bez toho, aby udalosti vo filme dopĺňal komentárom. Režisér sa stavia do pozície svedka. "A umožňuje tak divákovi prostredníctvom dravej kamery stať sa priamym účastníkom neľahkej cesty za bezpečím a slobodou," poznamenala Kizáková.