Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Štátny tajomník rezortu diplomacie bude rokovať s riaditeľkou UNESCO

Generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Foto: TASR/AP

Osobitnú pozornosť budú štátny tajomník s partnermi venovať otázkam účasti Slovenska na aktuálnych iniciatívach UNESCO.

Paríž 16. júla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník začal dnes pracovnú návštevu v parížskej centrále UNESCO, kde bude o viacerých témach zo širokého portfólia tejto organizácie rokovať s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovovou, zástupcom generálnej riaditeľky pre sektor kultúry Alfredom Pérezom de Arminánom a riaditeľom Centra svetového dedičstva UNESCO Kišorem Raom.

TASR o tom informovala veľvyslankyňa a stála delegátka SR pri Organizácii Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Klára Novotná.

Osobitnú pozornosť budú štátny tajomník s partnermi venovať otázkam účasti Slovenska na aktuálnych iniciatívach UNESCO, medzi ktoré patria bezpečnosť novinárov a boj proti beztrestnosti za zločiny spáchané na novinároch či koalícia krajín UNESCO "Jednotní za dedičstvo", zameraná na ochranu kultúrnych pamiatok v zónach vojnových konfliktov, ako aj dôraznejšie zapojenie OSN pri obrane. Zúčastnení prerokujú tiež úlohu vedy a vzdelávania pre bezpečnosť a mierové využitie potenciálu mladých ľudí.

Za aktuálnu považuje SR aj otázku využitia kapacít mimovládnych organizácií a štatútu partnerstva s neziskovými organizáciami či hospodárskymi reprezentantmi národných hodnôt, ktoré UNESCO ponúka. V záujme Slovenska je tiež plné využitie mandátu UNESCO pri ochrane pamiatok na Kryme, ako aj zabezpečenie nepretržitého vzdelávacieho procesu na školách v oblastiach konfliktu na Ukrajine.

Ťažisko pripravovaných rozhovorov s predstaviteľmi sektora kultúry a svetového dedičstva SR tvoria témy aktívnej účasti slovenských kultúrnych subjektov na napĺňaní cieľov vyplývajúcich z dohovorov, ktorých je SR zmluvnou stranou. Pozornosť bude venovaná aj slovenským pamiatkam, kultúrnym i prírodným, ktoré sú vďaka ich univerzálnej historickej hodnote zaradené na Zozname svetového dedičstva UNESCO