Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Najlepší tanečníci zo škôl pôjdu na výlet do Bruselu

Na snímke vľavo spoluorganizátor School Dance 2013 Peter Modrovský a vpravo generálny riaditeľ SND Marián Chudovský Foto: TASR/Martin Baumann

Finále súťaže The School Dance sa uskutoční 18. júna v Slovenskom národnom divadle.

Bratislava 5. marca (TASR) – Do druhého ročníka tanečnej súťaže The School Dance sa môžu prihlásiť školy do konca apríla. Projekt dáva deťom príležitosť vyjadriť sa prostredníctvom pohybového talentu a vďaka moderným technológiám môžu originálnym spôsobom prezentovať svoje tanečné vystúpenie. Finále súťaže sa uskutoční 18. júna v Slovenskom národnom divadle (SND).

"Tohtoročnou novinkou je, že okrem videa žiaci vytvoria aj interaktívny plagát, ktorým budú propagovať svoju školu i tanec. Keďže vlani sa nám prihlásili aj materské školy, popri základných a stredných školách vytvárame kategóriu aj pre ne," na dnešnej tlačovej konferencii v SND povedal Peter Modrovský z tanečnej akadémie Dansovia.

Súťaž spája tanec s jeho videoprezentáciou v dĺžke do troch minút. Do jej premiérového ročníka sa zapojilo vyše 4000 žiakov zo 182 škôl s 268 videami. Víťazom sa stali tanečníci so Súkromnej ZUŠ v Dolnom Kubíne pred súťažiacimi zo Špeciálnej ZŠ internátnej v Bytči a žiakmi zo ZŠ J. Thurzu v Detve.

Podľa spoluorganizátora projektu, riaditeľa centra moderných vzdelávacích technológií Edulab Jána Machaja projekt zábavným spôsobom spája školu aj telesný pohyb s tvorivosťou pomocou informačných technológií.

Originalitu súťaže ocenil aj generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, ktorý povedal: "Vítam túto aktivitu, ktorá pasuje do našej koncepcie, preto sme prijali spoluprácu. Pre deti pripravujeme aj zaujímavý divadelný program počas finálového dňa."



Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku prevzalo záštitu nad kategóriou Najlepší plagát a jej vedúci Dušan Chrenek prisľúbil, že víťazné kolektívy pôjdu na zájazd do Bruselu. Aj ďalších úspešných čakajú rôzne výlety, počítače, notebooky a iná technika či iné praktické ceny.

Spoluorganizátorom projektu The School Dance je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, SND, mesto Bratislava, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Informácie sú na internetovej stránke www.schooldance.sk.