Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Tatranskej galérii vystavujú bratia Mózerovci

Na snímke potréty židovských rabínov sú vystavené v rámci výstav Portréty a Zlomený narcis v kaviarni Tatranskej galérii v Poprade 26. marca 2014. Autormi portrétov sú bratia Peter a Ján Mózerovci z Bratislavy. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tatranská galéria si pripravila dve nové výstavy. Ich autormi sú bratia Peter a Ján Mózerovci z Bratislavy a nesú názov Zlomený narcis a Portréty.

Poprad 26. marca (TASR) – Pri príležitosti 72. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat z popradskej železničnej stanice do koncentračného tábora v Osvienčime pripravila Tatranská galéria dve nové výstavy. Ich autormi sú bratia Peter a Ján Mózerovci z Bratislavy a nesú názov Zlomený narcis a Portréty.

"Základnou myšlienkou sú dva cykly, ktoré každý z nás tvoril svojou vlastnou cestou. Môj brat Peter tvorí portréty, ktoré sú podložené nejakými obrázkami z kníh či internetu a svojím vlastným spôsobom sa ich snaží pretlmočiť. V jeho prípade ide o kombinovanú techniku, pričom podmaľba je acrylová, a potom do určitej miery štylizuje obrázky farebnými ceruzkami. Na druhej strane moje obrazy sú čisto maľované a sú zachytením nejakého vnútorného ponímania danej tematiky, ktorá trochu spochybňuje celú tú vec a určitú tragédiu židovského národa skúšam podať tak, že nemusia to byť len príslušníci tohto národa, ale že takéto utrpenie, kde je rozdiel medzi vyvoleným a vylúčeným, je veľmi malý, sa môže stať komukoľvek z nás. A tým chcem upozorniť na tieto zložité a desivé stránky človeka," vysvetľuje princíp oboch výstav Ján Mózer.

Ide o náročnú tému, avšak autorom je akási melanchólia židovskej tematiky blízka, najmä z kníh židovských autorov. V Tatranskej galérii vystavujú obaja prvýkrát. "Dohromady je to 16 obrazov, každý po osem, sú umiestnené v kaviarni Tatranskej galérie a návštevníci ich budú môcť vidieť do 8. apríla," doplnil Ján Mózer.

V utorok (25.3.) si už po pätnásty raz pri pamätníku pripomenuli prvý transport židovských žien a dievčat zo železničnej stanice v Poprade. Na takmer istú smrť ich vtedy do koncentračného tábora v Osvienčime odišlo tisíc.