Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Taylor Swift prekonala rekord Beatles v britskom albumovom rebríčku

Taylor Swift, archívne foto. Foto: TASR/AP

Swift je zároveň prvou sólovou interpretkou, ktorá v tomto rebríčku mala na prvom mieste tri albumy v rámci jedného roka.

Londýn 17. apríla (TASR) - Americká popová speváčka Taylor Swift prekonala dlhoročný rekord skupiny The Beatles, keď sa na vrchol rebríčka najpredávanejších hudobných albumov na území Spojeného kráľovstva (UK Albums Chart) dostal iba v rozmedzí 259 dní už jej tretí album. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Rekordný zápis dosiahla nanovo nahraným albumom "Fearless", ktorý pôvodne vyšiel v roku 2008 a nasledoval po platniach "Folklore" vydanej vlani v júli a "Evermore" vydanej v decembri minulého roka. Vytvorila tak nový rekord pre najrýchlejšiu akumuláciu troch albumov na vrchole tohto prestížneho rebríčka.

Prvenstvo doteraz - 54 rokov - patrilo štvorici z Liverpoolu, ktorá v rokoch 1965-1966 v rozmedzí 364 dní mala v UK Albums Chart na prvom mieste albumy "Help!" (august 1965), "Rubber Soul" (december 1965) a "Revolver" (august 1966).

Swift je zároveň prvou sólovou interpretkou, ktorá v tomto rebríčku mala na prvom mieste tri albumy v rámci jedného roka.

Swift nahrala zmienený album nanovo po súdnom spore o vlastníctvo pôvodných záznamov (masterov) s podnikateľom a manažérom Scooterom Braunom. Pôvodný album "Fearless" vyšiel v čase, keď mala Swift 18 rokov a bola hviezdou country.

Nová verzia tohto albumu, s názvom "Fearless (Taylor's Version)", je Swiftovej celkovo siedmou platňou, ktorá sa dostala na vrchol UK Albums Chart. V tomto rebríčku triumfovala aj s albumami "Red" (2012), "1989" (2014), "Reputation" (2017) a "Lover" (2019).