Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Triptych SĽUK spestria aj spomienky najstarších žijúcich sľukárov

Vystúpenie SĽUKu, foto z archívu. Foto: TASR - Dušan Hein

V televíznom spracovaní bude program oddelený komentárom riaditeľa SĽUK-u a zároveň dramaturga a režiséra predstavenia Hamara.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Triptych je názov hudobno-tanečného programu, ktorým si vlani pripomenul 70 rokov od svojho vzniku Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK). Unikátny projekt odvysiela na Veľkonočnú nedeľu o 20.10 h Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Dvojke.

"Cítim veľkú zodpovednosť a rešpekt voči predchodcom. Úspech sa zrodil vďaka vzácnej harmónii, práve výnimočnosťou takýchto umelcov. Sedemdesiat rokov je celý ľudský život a za ním množstvo osobností, ktoré formovali teleso celé desaťročia," uviedol k televíznemu uvedeniu šéf SĽUK-u Juraj Hamar.

Obsahovo je predstavenie členené na tri bloky Balady – piesne s príbehom, Cifry – ozdoby a ornamenty v hudbe, tanci, ktoré sú svedectvom technickej vyzretosti umelcov a Tatry – ako širší symbol Slovenska. V televíznom spracovaní bude program oddelený komentárom riaditeľa SĽUK-u a zároveň dramaturga a režiséra predstavenia Hamara, ale aj spomienkami najstarších žijúcich sľukárov, ktorými sú výnimočný choreograf, priekopník scénického ľudového tanca Juraj Kubánka, sólistka, majsterka tanca a pedagogička Heda Melicherová a dlhoročná sólistka tanečného súboru Darina Ťapáková.

Televízny programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák, ktorý je dlhodobo ľudsky, tvorivo i emočne prepojený so SĽUK-om, ale aj s týmto projektom, interpretoval myšlienku Melicherovej. Tá vzdala úctu aj súčasnej generácii, považuje ju za úžasnú, technicky a tanečne dobre pripravenú, plnú iskry a entuziazmu. "Som šťastný, že som sa dožil 70. výročia SĽUK-u, že bude môcť pokračovať niečo výnimočné, čo sa vykreovalo a obhajovalo svoju dlhoročnú existenciu," poznamenal Ťapák.