Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Téma nového filmu T. Nvotovej Svetlonoc zaujala aj prezidentku

Herečka a režisérka Tereza Nvotová Foto: TASR

Svetlonoc sa snaží boriť mýty a konvencie týkajúce sa ženstva, rieši problémy, ktoré sú v 21. storočí síce zastarané, ale stále prítomné.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Po získaní ocenenia Zlatý leopard na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne a uvedení na piešťanskom Cinematiku predstavila režisérka a scenáristka Tereza Nvotová film Svetlonoc v utorok (27. 9.) v Bratislave. Na slávnostnú premiéru magickej drámy s prvkami mystery a hororu prijala pozvanie aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. "Téma filmu ju veľmi zaujala," uviedla pre TASR Jana Studená z distribučnej spoločnosti Forum Film, ktorá snímku uvádza do kín od štvrtka (29. 9.).

Svetlonoc sa snaží boriť mýty a konvencie týkajúce sa ženstva, rieši problémy, ktoré sú v 21. storočí síce zastarané, ale stále prítomné. Upozorňuje aj na rodové a rasové stereotypy a skúma strach z inakosti. "Naša spoločnosť odmieta tých, ktorí sa príliš odlišujú a pre svoje problémy hľadá jednoduché vysvetlenia a konkrétneho vinníka. Veríme na povery, ktoré sa menia na moderné konšpirácie a odmietame si priznať, že za mnohé nešťastia si môžeme sami," hovorí Nvotová. Jej nový film otvára aj otázku hodnoty osobnej slobody či odmietnutia ísť konvenčnou cestou. "Je to téma, ktorá prekračuje hranice, keďže Svetlonoc ide na ďalšie filmové festivaly po celom svete, najbližšie do Španielska na Sitges," poznamenala Studená.

Bratislavskú premiéru uviedli spolu s Nvotovou scenáristka Barbora Námerová, herečky Natália Germáni, Eva Mores, Zuzana Konečná, Jana Oľhová, Juliána Brutovská, herci Peter Ondrejička, Noël Czuczor, Matúš Ryšan a ďalší členovia štábu. Na filmovú novinku bolo zvedavých viacero známych osobností, medzi nimi bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, spevák Richard Müller či producentka Wanda Adamík Hrycová.

"Ešte nikdy som nezažila, že by mi po premiére plakali ľudia na pleci a hovorili, že to je z filmovej katarzie. Premiéra Svetlonoci bola ako zo sna, s pani prezidentkou, živým bielym hadom a tými, bez ktorých by tento film nevznikol. Som neskutočne vďačná a veľmi dúfam, že sa na Svetlonoc pôjdu ľudia pozrieť do kina, pretože ho rozhodne treba vidieť na veľkom plátne," uviedla po projekcii Nvotová.