Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Kultúra

Témou Letného filmového festivalu 4 živly bude Svetlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Filmy v programe 4 živlov spája téma, no líšia sa žánrami, metrážami, rokmi i krajinami produkcie.

Bratislava 18. júla (TASR) - Svetlo bude témou Letného filmového festivalu 4 živly. Jubilejný 25. ročník podujatia sa uskutoční v Banskej Štiavnici od 9. do 13. augusta. TASR o tom informoval jeden z organizátorov festivalu Peter Gašparík.

"Výber témy odráža aj našu chuť oslavovať, predstavujeme si, že svetlom, ktorému sme tento rok zasvätili program, žiaria sviečky na našej narodeninovej torte," hovorí Gašparík k téme podujatia s tým, že festival ju tradične rozoberie z viacerých strán. "Svetlo vnímame ako prejav pozitívna - tešíme sa zo slnečných dní, z osvietených myšlienok, upierame zraky aj nádeje k svetlej budúcnosti... Ale príliš veľa slnka prináša krajine zničujúce suchá, osvietené myšlienky príležitostne ústia v tmárske činy a budúcnosť je dnes hádam ešte neistejšia než kedykoľvek doteraz. Ani na takýto rozmer témy nechceme rezignovať," dodáva Gašparík.

Filmy v programe 4 živlov spája téma, no líšia sa žánrami, metrážami, rokmi i krajinami produkcie. Tento rok si tak diváci budú môcť pozrieť kultové snímky ako V žiare noci (réžia Norman Jewison, USA, 1967), Od súmraku do úsvitu (r. Robert Rodriguez, USA, 1996) či Zbohom, Dragon Inn (r. Ming-liang Tsai, Tchaj-wan, 2003). Popri nich filmy, ktoré len nedávno rezonovali v kinodistribúcii či na filmových festivaloch. Medzi tie patrí napríklad hororový Maják (r. Robert Eggers, USA/Kanada, 2019) alebo Diera (r. Michelangelo Frammartino, Taliansko/Francúzsko/Nemecko, 2021). Slovenská kinematografia bude podľa organizátorov zastúpená napríklad dokumentárnou snímkou Čiary (r. Barbora Sliepková, 2021) alebo blokom krátkometrážnych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

V sprievodnom programe festivalu figurujú tematická prednáška, diskusia alebo nočná prechádzka Banskou Štiavnicou. Chýbať nebudú koncerty či večerné párty. Pripravený je aj program pre deti a ich rodičov, zahŕňať bude tvorivú dielňu a filmové premietania.