Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Texty piesní Johnnyho Casha prvýkrát vyjdú knižne

Johnny Cash, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cash, ktorý zomrel v roku 2003 ako 71-ročný, zložil vyše 600 piesní, v ktorých spojil country, rock, blues a gospel.

Londýn 18. mája (TASR) — Piesňové texty amerického country speváka a skladateľa Johnnyho Casha budú prvýkrát zozbierané v novej knihe, ktorá má vyjsť v novembri. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy denníka The Guardian.

Publikácia s názvom "Johnny Cash: The Life in Lyrics" bude obsahovať aj vzácny obrazový materiál spolu s príbehmi a komentármi hudobníkovho syna Johna Cartera Casha alebo Marka Stielpera, historika rodín Cashovcov a Carterovcov.

Cash, ktorý zomrel v roku 2003 ako 71-ročný, zložil vyše 600 piesní, v ktorých spojil country, rock, blues a gospel.

Počas svojej kariéry vydal viac ako 70 albumov a získal 18 cien Grammy. Celosvetový predaj jeho nahrávok dosiahol vyše 90 miliónov kusov. Bol tiež úspešným hercom a aktivistom.

Avizovaná kniha je prvým počinom, ktorým Cashovi dedičia otvárajú svoj archív, aby sa s fanúšikmi podelili o príbehy vzniku jeho hudby. "Neexistuje lepší spôsob, ako spoznať môjho otca, než sa pozrieť na jeho písomné diela," povedal Carter Cash.

"Či už to boli piesne, ktoré nahral, jeho poézia alebo materiál, ktorý nebol publikovaný za jeho života — do všetkého, čoho sa dotklo jeho pero, vložil svoje srdce, krv a ducha," dodal.

Kniha "Johnny Cash: The Life in Lyrics" vychádza v USA 14. novembra vo vydavateľstve Voracious a v Spojenom kráľovstve 23. novembra vo vydavateľstve White Rabbit.