Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka

Na archívnej snímke z 2. decembra 2020 práce na obnove fasády Thurzovho domu v Banskej Bystrici, do ktorých investuje Banskobystrický samosprávny kraj spolu viac ako 700-tisíc eur z vlastného rozpočtu, v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Thurzov dom je jednou z najvýznamnejších architektonických pamiatok mesta pod Urpínom, uviedol riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Banská Bystrica 15. marca (TASR) – Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.

Thurzov dom prešiel kompletnou rekonštrukciou fasád a historického podzemia, a preto sa uchádza o priazeň odbornej poroty, ako aj širokej verejnosti.

„Vynovili a zatraktívnili sme zázemie pre návštevníkov, výstavné priestory a zreštaurovali sme fasády tak, aby sa stal znovu najkrajším domom Banskej Bystrice. Sanovali sme suterénne priestory, ktoré po stáročiach otvárame verejnosti a pracujeme na inštalácii novej stálej expozície o histórii stredného Slovenska s akcentom na jeho metropolu a príbeh domu samotného,“ uviedol riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Podľa neho je Thurzov dom jednou z najvýznamnejších architektonických pamiatok mesta pod Urpínom. Tvorí neodmysliteľnú súčasť historického jadra Námestia SNP, ktoré je od roku 1955 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu.
Na archívnej snímke z 2. decembra 2020 budova Thurzovho domu počas prehliadky prác na obnove fasády a suterénu, do ktorých investuje Banskobystrický samosprávny kraj spolu viac ako 700-tisíc eur z vlastného rozpočtu, v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Thurzov dom bol počas SNP zasiahnutý nevybuchnutou nemeckou leteckou bombou. Po vojne mala nasledovať asanácia. Jeho osud sa podarilo zvrátiť a zachrániť údajne vďaka stavebno-historickému prieskumu českého architekta Alfreda Piffla v roku 1948. Následne sa pristúpilo k adaptácii domu na múzejné účely. Krajské múzeum v ňom privítalo prvých návštevníkov roku 1958. Poveternostné vplyvy však zanechali stopy svojho pôsobenia a opäť sa dočkal odbornej obnovy vďaka finančnej podpore zriaďovateľa – Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Realizátor stavby objekt obnovoval s odbornou spôsobilosťou pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica. Do prác zahrnul všetky tri fasády domu. Reštaurovanie sa uskutočnilo náročnými konzervačnými a rekonštrukčnými spôsobmi, zameranými na zachovanie umelecko-remeselných a výtvarných hodnôt,“ zdôraznil Pecník s tým, že podzemné priestory budú slúžiť na prezentačné, spoločenské a výstavné účely.

Do súťaže kultúrnej pamiatky roka sú zaradené pamiatky, ktoré sa podarilo obnoviť v rokoch 2020 a 2021. Organizátorom je ministerstvo kultúry. Hlasovať môže verejnosť už počas týchto dní.