Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Thurzov dom v Banskej Bystrici ožije folklórom, rozozvučia ho gajdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa Hatarovej septembrové Múzeum s nádychom folklóru ponúkne interpretáciu ľudových piesní prostredníctvom píšťalky a filmu Kalište.

Banská Bystrica 10. augusta (TASR) – Thurzov dom v Banskej Bystrici v stredu (11. 8.) o 17.00 h rozozvučia gajdy. Stredoslovenské múzeum (SSM) totiž ponúka aj tento mesiac priaznivcom folklóru podujatie Múzeum s nádychom folklóru. Etnografka Mária Trubínyiová predstaví gajdy a ich vyobrazenie na predmetoch zo zbierkového fondu a chýbať nebude živá hudba či film. TASR o tom informovala Kristína Hatarová zo SSM.

„Slovenská ľudová kultúra je bohatá na tradície a zvyky, ku ktorým sa nesporne viazala aj hudba. Náš folklór je neskutočne pestrý, a preto je pre mňa naozaj radosť približovať ho návštevníkom a priaznivcom. Výnimočnosť akcie Múzeum s nádychom folklóru je v tom, že ponúkame nielen možnosť započúvať sa do piesní v podaní hudobných nástrojov typických práve pre našu kultúru, ale i možnosť vidieť nástroje vyobrazené na niektorých predmetoch, ktoré obsahuje zbierkový fond SSM,“ priblížila Trubínyiová.

Podľa Hatarovej septembrové Múzeum s nádychom folklóru ponúkne interpretáciu ľudových piesní prostredníctvom píšťalky a filmu Kalište. Podujatie sa uskutoční 8. septembra v priestoroch Thurzovho domu.