Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jamajskí fanúšikovia vzdali hold ikone reggae hudby Bobovi Marleym

Foto: TASR/AP

Boba Marleyho oslavujú na Jamajke ako hudobného vizionára a muža s pevným presvedčením. Školopovinné deti poznajú slová jeho piesne One Love naspamäť.

Kingston 20. apríla (TASR) - Tisíce fanúšikov reggae zaplnili vo štvrtok večer park v jamajskom hlavnom meste Kingston, kde si pozreli dokumentárny film o charizmatickej ikone reggae hudby Bobovi Marleym, ktorý dostal jamajský hudobný žáner do každého kúta zemegule. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Film "Marley", ktorý sa dnes bude premietať po celom svete, mal premiéru práve v karibskej vlasti tohto legendárneho hudobníka a aktivistu. Jamajčania boli dokumentom užasnutí. Obsahoval vášnivé rozhovory dnes už zosnulého speváka, jeho rodinný život a typické vystupovanie na pódiách s "rozlietanými rukami".

Socha charizmatickej ikony reggae hudby Boba Marleya v jamajskom hlavnom meste Kingston.
Foto: TASR/AP
Bubeníci s dlhými dredmi zastrčenými do háčkovaných čiapok previedli tradičné rytmy, potom už prišlo na rad premietanie filmu na počesť Marleyho a jeho rastafariánskej viery - domáceho náboženstva, ktoré uctieva zosnulého etiópskeho cisára Haileho Selassieho ako boha a pokladá černochov žijúcich mimo Afriky za zajatcov v cudzine.

Hudobník, Marleyho kolega a priateľ Alvin "Seeco" Patterson bol jedným z viacerých významných osobností reggae, ktorí sedeli vo VIP zóne s bývalými premiérmi, veľvyslancami či podnikateľmi a spoločne sledovali veľké filmové plátno v Parku zrovnoprávnenia v Kingstone. K Marleyho oslave sa pridala aj jeho vdova Rita a ďalší rodinní príslušníci.

"Hudbu sme začali robiť spolu. Jeho sláva silnela, ale on sa veľmi nezmenil. Zostal naozaj dobrým chlapom," povedal Patterson, spevákov blízky priateľ a dlhoročný hráč na bicie v skupine Bob Marley & The Wailers.

Aj ostatní hovorili s veľkou úctou o Marleym, ktorý v roku 1981 zomrel vo veku 36 rokov na rakovinu.

"Bob Marley bol jednou z najväčších ľudských bytostí, aké kedy chodili po Zemi," povedala davu pred premietaním filmu Lisa Hannová, jamajská ministerka pre mládež a kultúru, a vyslúžila si obrovský potlesk.

Dokumentárny film, nakrútený s povolením Marleyho rodiny, je životopisný a trvá takmer dve a pol hodiny. Zachytáva život jamajského speváka, skladateľa a gitaristu prostredníctvom priateľov i príbuzných.



Bob Marley sa narodil na vidieku v dedine Nine Mile v roku 1945. Vyrastal v ošarpanej chudobnej štvrti Kingstonu, Trench Town. V 70. rokoch minulého storočia dosiahol svetovú slávu hitmi ako "No Woman, No Cry", "Get Up, Stand Up" alebo "I Shot the Sheriff". V textoch presadzoval sociálnu spravodlivosť a jednotu Afričanov, vďaka čomu sa stal na Jamajke a v rozvojových krajinách ikonou.

Niektorí dokonca pokladajú tohto hudobníka za proroka, pretože jeho texty piesní podporujú mier, "jednu lásku" a spravodlivosť - tieto ideály sú na Jamajke, ktorá bojuje s násilnou zločinnosťou a chudobou, živé aj dnes.

Boba Marleyho oslavujú na Jamajke ako hudobného vizionára a muža s pevným presvedčením. Školopovinné deti poznajú slová jeho piesne "One Love" naspamäť.