Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Tlačiarenskú tradíciu v Ružomberku dokumentuje nová výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Návštevníci výstavy majú možnosť spoznať aj unikátne plagáty z produkcie ružomberských tlačiarní.

Ružomberok 12. novembra (TASR) - Liptovské múzeum v Ružomberku otvorilo novú výstavu približujúcu vydavateľskú a tlačiarenskú tradíciu v meste z prelomu 19. a 20. storočia. Návštevníci majú možnosť vidieť knihy a časopisy, ale aj plagáty z produkcie viacerých ružomberských vydavateľov a tlačiarov. Výstava Ružomberská čerň bude verejnosti prístupná minimálne dva mesiace, je pripravená z vlastných historických zbierok. TASR o tom informovala Martina Vilčeková z Liptovského múzea.

"Liptovské múzeum spravuje množstvo historických zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú život v minulosti nielen v meste Ružomberok, ale v celom regióne Liptova. Patrí k nim aj bohatý knižný a časopisecký fond. Ide predovšetkým o periodiká a knihy, ktoré boli vydané a tlačené v Ružomberku," priblížil kurátor umelecko-historického fondu múzea Rastislav Molda.

Doplnil, že v meste vychádzalo viacero novín a časopisov, napríklad prvý slovenský ženský časopis Dennica či prvý ročník denníka Slovák. Okrem časopisov podľa Moldu v Ružomberku vydávali aj desiatky ročníkov dobových kalendárov a stovky knižných diel. "Práve tieto dôležité dejinné udalosti podrobne dokumentuje výstava Ružomberská čerň," načrtol kurátor.

Návštevníci výstavy majú možnosť spoznať aj unikátne plagáty z produkcie ružomberských tlačiarní. "Tie sú zaujímavé nielen ako výtvarné diela, ale majú aj dôležitú informačnú hodnotu," uviedol Molda s tým, že návštevníci majú možnosť spoznať, aké kultúrne, spoločenské, športové a politické akcie boli v Ružomberku približne pred storočím. Okrem toho si môžu zalistovať a začítať sa do viacerých viac ako storočných novín a bližšie spoznať nielen ako vyzerali, ale aj to, aké témy sa v nich v minulosti rozoberali a čo trápilo dobovú spoločnosť.